Истмоцеле

Бременност и раждане

Истмоцеле (isthmocele или от съкратения английски термин CSD (Ceasarean section defect) представлява вдлъбване и изтъняване по предната маточната стена на мястото на оперативния цикатрикс – в областта на истмуса – границата между тялото и шийката на матката, в резултата на оперативно раждане (цезарово сечение).

Последните 2-3 г. на всички европейски и световни научни форуми по АГ пробелемът истмоцеле се коментира активно, във връзка с трудностите, които би могло да създаде при следващо зачеване. Истмоцеле се наблюдава при малък процент от жените, при които на мястото на вдлъбването, се задържат менструална кръв, лигавица (ендометриум) и съсиреци.

Клиничната картина се характеризира с постменструално кафеникаво кървене, дисменорея (болезнена менструациция, без преди това да е била такава), диспареуния (болки при полов акт), тъпа болка ниско в таза.

Персистирането на менструална кръв в шийката на матката може да повлияе негативно на качеството на слуз, което възпрепятства транспортирането на сперматозоиди и влияе върху качеството на сперматозоидите дори на имплантацията на ембриона  

Стрелките сочат изтънялата маточна стена на мястото на разреза

Диагнозата на променената матката се установява най-често на ултразвук и насочва опитния гинеколог да задълбочи изследванията: най-точното е да се направи т.нар. офис хистероскопия. Тя представлява оглед в амбулаторни условия без анестезия с видеокамера на кухината на матката, за да се установи дефектът и неговите характеристики. По такъв начин не само диагностицираме прецизно, но и планираме по какъв начин да отстраним дефекта. Друг начин за диагностициране е ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), но той е по-скъп и по-труднодостъпен. У нас оперативните раждания вече са до 50% и съответно този проблем става по-чест. Статистиката показва, че само 30% от жените с такъв дефект имат оплаквания.

Ендометриоза (шоколадови кисти)

Последиците от исмоцеле не са фатални, но ако се наложи интервенция в матката (поставяне на спирала, диагностичен или терапевтичен кюртаж), може да се стигне до пробив (перфорация) на матката, защото маточната стена на мястото на дефекта е много изтъняла. Най-тревожно е състоянието на макар и малък процент от жените с CSD, при които при следващо зачеване в начален срок на бременността плодният сак се имплантира вътре в дефекта.

Възможните усложнения са спиране на развитието на бременността (мисед аборт), понякога с трудно овладяемо кървене. При опит за кюртаж, който обикновено е наложителен при тези състояния, се поражда риск от перфорация и отстраняване на матката. Когато бременността все пак се развие, има сериозен риск на мястото на дефекта да се развие плацентата, след раждането – независимо нормално или оперативно, да не може нормално да се отстрани и това също може да наложи спешно отстраняване на матката. 

За съжаление, диагнозата истмоцеле се поставя рядко. Тя още не съществува в учебниците по гинекология, но на всички европейски и световни форуми активно се дискутира, особено в контекста на репродуктивни проблеми. Вече рутинно при жена, при която не се получава бременност след секцио, се прави поне офис хистероскопия, за да се установи със сигурност, че няма истмоцеле.

Момент от лапароскопска интервенция

Ако се налага, коригирането на дефекта може да стане с класическа хирургия, лапароскопски методи, или хистероскопска хирургия, но запомнете – само ако се налага!

Препоръките към жени, раждали със секцио, при поява на дискомфорт като описаните симптоми или с проблеми при зачеване или следваща бременност да се обръщат към лекари с опит по темата, за да може да се стигне до точна диагноза и съвременно и адекватно лечение и евентуална бременност. 

Кой е най-добрият сезон за концепция и раждане?

Библиография:
http://www.clinicsinsurgery.com/full-text/cis-v3-id1928.php
https://www.mdedge.com/obgyn/article/99854/gynecology/diagnosis-and-treatment-uterine-isthmocele

Leave a Reply