Млечните продукти, остеопорозата и фрактурите в менопаузата

Менопауза

Менопаузата е период от жената, свързан с угасване на яйчниковата функция и свързаните с то изменения, едно от които е остеопорозата – намаляването на костната плътност и повишен риск от фрактури. Млечните продукти са една от потенциалните превантивни мерки за този проблем: те съдържат много компоненти, които могат да бъдат полезни за костите. Но научните доказателства за техните ползи за жените, които са достигнали менопаузата, са слаби. Това показа проучване, публикувано в списанието Menopause.

Млякото не помага за поддържане на костната плътност и намалява риска от фрактури при жени, които започват менопаузата.

Група учени от университета Джордж Мейсън (George Mason University) са събрали данни за плътността на бедрената шийка и лумбалните прешлени при жените по време на менопаузата. Те са анализирали получените данни в корелация с количеството на млечните продукти, които консумират жените в менопаузата. Авторите са получили информация за научна работа от публикуваните данни на Проучването за здравето на жените в цялата нация, проведено по-рано.

Участниците в проучването условно са били разделени на четири групи: които ядат и пият по-малко от 0,5 порции млечни продукти, от 0,5 до 1,5, от 1,5 до 2,5 и повече от 2,5. Учените не откриха значителна разлика в костната плътност при жени от всичките четири групи. По същия начин, рискът от нетравматични фрактури при всички участници беше практически еднакъв.

Преди това данните за стойността на млечните продукти за профилактика на остеопороза в менопаузата бяха смесени. Новото проучване, смятат авторите, най-накрая показва, че те не влияят на костната минерална плътност и риска от счупвания.

2 thoughts on “Млечните продукти, остеопорозата и фрактурите в менопаузата

Leave a Reply