Вагинизъм – какво, защо и как?

Гинекология Женски стерилитет

Вагинизмът представлява силно напрежение, спазъм на мускулатурата на влагалището и тазовото дъно, което затруднява половия акт или го прави невъзможен. Затруднението се изпитва и по време на гинекологичен преглед. Може да бъде придружен с гадене, повръщане, плач, дори загуба на съзнание.

Честотата на състоянието е 2 %, а според някои източници по-често – в 3 – 4 % от младите жени.
Статистиката показва, че от вагинизъм страдат жени с висок обществен статус, които се радват на добро образование, кариера и грижлив партньор.

Причините за състоянието могат да се разделят на две групи:

– психологични: недостатъчно и/или неправилно полово възпитание; страх (предимно у млади момичета); преживяне неприятни случаи в миналото (изнасилване, блудство, трудно раждане, травматичен преглед) – не напразно някои автори приемат вагинизма като условен защитен рефлекс след изпитано насилие; силно религиозно възпитание; недостатъчни чувства/привличане към отсрещната страна; агресивно, грубо отношение на партньора (в някои страни тази причина е в 25 % от случаите); неблагоприятни условия за секс (наличие на др. хора, деца); и анатомични: вродени аномалии на влагалището; инфекциозни заболявания; ендометриоза; сухост на влагалището, плътен, неразтеглив химен; прекарани травматично заболявания на таза и тазобедрените стави и др.

Клиничната картина може да бъде изразена с различна сила: по-лека – само болково усещане при половото сношение или има затруднено въвеждане на мъжкия полов член във входа на влагалището; по-тежка – когато движението във влагалището е затруднено продължително време или половият акт въобще не може да се осъществи.

Механизмът на заболяването е свързан с неправилни (грешни) сигнали от периферната нервна състема към мозъчните центрове, имащи отношение към половия акт.

В резултат на това мускулите на влагалището не се отпуснат, не се отделя влагалищен секрет или ако го има, той да е в недостатъчно количество, срамните устни не стават еластични, както е нормалмо по време на сексуалната игра.

Състоянието не може да се контролира съзнателно и при наличието на този проблем, половото сношение става болезнено.Въпреки наличието на вагинизъм, либидото на жената може да не е накърненo.

Лечението се извършва предимно от специалист сексолог, когато в повечето случаи сексолозите са специалисти, които имат медицинско образование, степени по психология и са специализирали конкретно в областта на сексуалното здраве. Консултациите със специалиста ще открият корените на проблема и ще доведат до намирането на уместни начини за справяне с проблема, които да са индивидуално съобразени. Много вероятно е сексологът да поиска мнението на гинеколог за състоянието на половите органи.

Терапията включва упражнения, които целят преодоляване на вагинизма – самостоятелни и/или със съдействието на партньора. Такива са дихателни и релаксиращи упражнения, упражненията на Кегел. При наличие на анатомични пречки – интервенции за тяхното остраняване. Терапията е продължителна, първите успехи могат да се забележат след 1-2 месеца редовна работа със специалиста. Възможно е специалистът да настоява да се проведе съвместна консултация едновременно с двамата партньори.

Д-р Панайотка Панайотова, акушер-гинеколог

Библиография:

Leave a Reply