HPV инфекция и pискови фактори за развитие ѝ

Възпалителни заболявания на външните полови органи и влагалището Гинекология

HPV e инфекция, предавана основно при генитален контакт – обикновено чрез полов акт. Проучванията за разпространение и заболеваемост на HPV показват, че най-голяма роля играe сексуалната активност, измерена с броя на сексуалните партньори (през живота и понастоящем). 14.3 % от жените на възраст 18-25 години с един сексуален партньор през живота си, 22.3 % – с двама и 31.5 % с повече от трима сексуални партньора, имат HPV инфекция.

Предаването на HPV чрез други видове генитален контакт без пенетрация (като орално-генитален, мануално-генитален, генито-генитален) са описани, но те са по-слабо разпространени. Допълнителни рискови фактори за жените включват сексуалното поведение на партньора и имунния статус. По-рядко гениталната HPV инфекция може да се предава по несексуален път – от майка на новородено.

HPV инфекциите може да са преходни и безсимптомни и не причиняват клинични проблеми; 70 % от новите HPV инфекции преминават за една година, а приблизително 90 % – за 2 години. Средната продължителност на новите инфекции е 8 месеца. Продължителната инфекция с високорискови типове HPV е най-важният рисков фактор за цервикалните предракови състояния и инвазивния цервикален карцином. HPV 16 и 18 са по-агресивни от другите високорискови HPV типове. Времето между началната HPV инфекция и развитието на цервикален рак е обикновено десетилетия. Много аспекти от естествения ход на HPV инфекцията не са ясни, като например ролята и продължителността на естествено придобития имунитет след HPV инфекция.

Ваксината Cervarix срещу рак на маточната шийка – какво трябва да знаем?

По-податливи към развитие на инфекция с HPV са:

  • девойки, родили в много ранна възраст
  • жени с безразборни партнъори
  • боледуващите от полово-предавани болести.

Факторите от които зависи развитието на инфекцията са:

  • тютюнопушенето
  • отслабена имунна система (особено при жени над 30 годишна възраст)
  • лоша интимна хигиена
  • стрес.
Кондилом по външни полови органи

При мъжете рискът от поява на анален рак е по-висок при сексуално активните, хомосексуални и бисексуални мъже. Мъжете с ХИВ също са податливи на този вид рак.

За навременното откриване на предракови заболявания, на жените на възраст между 23 и 64 години, се изследват с влагалищна намазка (цитонамазка, PAP smear). В случай на отклонение от нормата, пробата се проверява за HPV.

Жените, носителки на HPV типове 16 или 18 – с висок риск от предракови заболявания, дори при нормални други скринингови тестове

А сега прочетете:

1 thought on “HPV инфекция и pискови фактори за развитие ѝ

Leave a Reply