Д-р Тота Венкова – първата жена гинеколог у нас

Интересно

Д-р Тота Венкова Чехларова е първата дипломирана българска лекарка у нас, специализирала акушерство и гинекологи във Виена.

Д-р Тота Венкова; снимка: уикипедия

На 23 декемри се навършват 99 години от нейната кончина. Рождената ѝ дата не е известна, ясно е само, че е родена през 1855 г. в Габрово.Животът й е емблематичен за всеотдайността на лекарската професия, както и за благотворителността в България. Тота Венкова осиротява рано и е отгледана в семейството на своята сестра. През 1871 година започва да учи в главното девическо училище в Габрово. По време на Руско – Турската Освободителна война е самарянка във военния лазарет, в който е превърната Априловска гимназия. Това е времето и мястото, когато у девойчето се оформя желанието да се посвети на медицината. През 1878 г. заминава за Санкт Петербург да учи медицина. Заради заразяване с туберкулоза се връща в България и заминава отново да следва там след пет години, като стипендиантка на Министерството на просвещението.

Дипломира се с отличие през 1886 г., връща се у нас и работи в болниците в Русе, Велико Търново, Варна и София. Специализира акушерство и гинекология във Виена. Д-р Тота Венкова не създава семейство, но помага на племенниците си Тота, Иван и Кина да получат добро образование.

В края на живота си тя завещава цялото свое имущество на народа си. Според оставеното от нея завещание, което се изпълнява едва през 1932 г., тя
дарява на Софийския университет 40 000 лв. (тогавашни пари), на Искрецкия санаториум за гръдно болни „Фердинанд I“ – 500 000 лв., за да се обзаведе павилион с 40 легла за лечение на туберкулозни деца и на Габровското девическо училище – 500 000 лв. Д-р Тота Венкова умира на 23 декември 1921 г.

Нейното име носи Многопрофилната болница за активно лечение в Габрово.

Leave a Reply