8 съвета за умно бебе

Бременност и раждане

Сигурна съм, че всяка бременна иска да направи най-добро за своето бебе, за да му даде по-добър старт в живота.

А знаете ли, че вашата диета, емоции, преживявани, мисли, постъпки по време на бременност имат важно значение за развитието на мозъка на бебето ви? 

„Наследените гени играят важна роля при определянето на интелигентността и личността, но правилният избор на начин на живот може да помогне да се гарантира, че тези гени са програмирани в утробата“, твърди д-р Лана Аспрей
(Dr Lana Asprey), специалист по фертилитет, бременност и детско здравеопазване.

В наше време учениете са на мнение, че само 50% от коефициента на интелигентност се свежда до гените – останалото се влияе от околната среда на бебето – т.е. не само генотипа, но и фенотипа (околна среда и въздействие) имат огромно значение!
Тогава? Какво още чакате?

1. Започнете с говоренето, разказването или четенето! 

Основите на езика започват в утробата, така че до третото тримесечие вашето бебе може да запомни звуците, които чува редовно. Американските изследователи са направили експеримент – помолили са бъдещи майки да четат многократно определена приказка на неродените си бебета. След раждането бебетата „са избрали” записа на майка си, като четат историята, като засмукват с определена скорост, за да задействат записа – твърди експертът по родителските грижи д-р Мириам Стопард.

2. Бъдете активни

Изпитвали сте радостта от движението и доброто настроение след приятна разходка или спорт – това се дължи на ендорфините, които се отделят по време на движение. Същите тези ендорфини преминават през плацентата, достигат до вашето бебе и и предизвикват у него същата радост, каквато и у вас! И това в продължение на цели 8 часа! Освен това физическата активност увеличава притока на кръв през плацентата и стимулира развитието на вашето бебе. 

Съвременни изследвания показват, че упражненията по време на бременност могат да увеличат невроните в хипокампуса на вашето бебе – частта на мозъка, свързана с разбирането и паметта – с 40%.

3. Излагайте се на слънце!

Никога преди това витамин D не е бил толкова важен за вас! А за да си го набавите, необходимо е да получавате всеки ден по 20 минути слънцегреене. И от опит ще ви споредля, че още при първото посещение ние тестваме всички бременни майки, които идват в нашата клиника за витамин D и 70% от тях са с дефицит. Това се дължи както на липса на слънчева светлина, така и на недостиг на витамин D в диетата им. 

Вит. D е от съществено значение за подпомагане на бебето да развие здрави кости и сърце, а изследователите също са започнали да проучват връзка между липсата на витамин D при бременни жени и аутизъм.

4. Галете корема си!

От 20 седмица вашето бебе вече ще почувства, когато докосвате и галите корема си – това ще бъдат успокоителни сигнали към неговата нервна система. Изследванията показват, че нероденото бебе може дори да прави разлика между докосването на майка си и баща си. 

5. Говорете с бебето!

Знае се, че бебетата започват да чуват след 16 седмица и до  27 седмица всички връзки от ухото до мозъка са налице, казват перинатолозите. Някои проучвания показват, че новородените запомнят на акцентите или езиците, които чуват в утробата – тези, които са родени на двуезични семейства, отговарят на двата езика от раждането си, така че чатите! Ние, като триези1но семейство, споделяме от личен опит това мнение!

6. Разнообразявайте диетата си!

Ако искате вашето бебе да има интелект и за гурме вкус, направете си си различна вечеря. Вкусът на бебето се развива от около  12 седмица, а до  25 седмица, то апочва да „пие“ около два литра вода – амниотична течност – и храната, която ядем може да „овкуси“ тази вода. Проучване е показало, че бебета на майки, които по време на бременността са пиели сок от моркови, показват същото предпочитание след раждането. Мой колега, акушер гинеколог, с когото работих дълги години, ми сподели, че по време на бременността, съпругата му обожавала да яде царевица – варена, печена, сладка, солена, с масло и без, пуканки и т.н. След раздането, когато станал на около 3 години, техният син се оказал истинско „царевично чудовище“ – винаги искал царевица, приготвена независимо как.

7. Слушайте музика заедно с бебето!

Може би най-важното, на което можете да научите вашето бебе вътреутробно музикалното образование. „Неродените бебета обичат музиката – тя помага да се задействат щастливи химикали, като серотонин, които я насърчават да бъде спокойна и доволна“, смята д-р Мириам Стопарт, специалист по родителски грижи. „След раждането, вашето бебе си спомня и преживява всички тези добри чувства, свързани с музиката всеки път, когато я чува.“

8. Рецитирайте детски стихчета на бебето!

Бременността е идеалното време да се изгради този навик! Защото на лекарите и педагозите е известно отдавна, че неродените бебета могат да възприемат интонацията и градациите по време на рецитиране. Можете да помогнете на бебето да се настрои, като пее ритмични песни – детските стихчета са идеални.  След раждането на бебето, пейте същите рими, за да ги успокоите и успокоите.

Желая ви успех!

Д-р П. Панайотова

Фолиевата киселина предпазва бебетата от шизофрения и аутизъм

1 thought on “8 съвета за умно бебе

Leave a Reply