Фолиевата киселина предпазва бебетата от шизофрения и аутизъм

Бременност и раждане

За ползите от приемането на фолиева киселина преди и по време на бременността по отношение на имунитета, клетъчно делене, синтеза на аминокиселините, кръвотворенето и др. се знае отдавна. Тя неизменно се препоръчва за предпазване от развитието на някои  дефекти на нервната система, като аненцефалията (anencephaly), спина бифида (spina bifida) и енцефалоцеле (encephalocele) са свързани с недостатъчност на фолиева киселина в организма.

Учените са анализирали три комплекта с резултати от сканиране на детски мозъци с ядрено-магнитен резонанс от 1993 г. до 2001 г. Първият бил на 292 здрави деца на възраст от осем до 18 години, вторият на 861 деца на същата възраст но с различни психични разстройства, а третият – на 217 деца, родени преди 1998 г.

Резултатите категорично показват, че децата, изложени на фолиева киселина през бременността, са с по-малък риск от психични заболявания, характеризиран от забавяне на изтъняването на мозъчната кора.

Мозъчната кора на децата изтънява на училищна възраст. Това е нормален процес от съзряването на мозъка за почистване на ненужни натрупвания между невроните. Ускоряването на този процес обаче се свързва с аутизъм и психози.

Специалистите препоръчват фолиева киселина да пият не само бременните жени, но и всички, които планират да забременеят.

Известно е, че фолиевата киселина предпазва от спина бифида. Затова тя се препоръчва като добавка на бременните в много държави.

2 thoughts on “Фолиевата киселина предпазва бебетата от шизофрения и аутизъм

Leave a Reply