Как да разпознаем имплантационното кървене при бременност от месечния цикъл

1-ви триместър Бременност и раждане Рискова бременност

Бременността има много ранни признаци и колкото и парадоксално да звучи, един от тях може да е кървенето! Да, кървене, което ние наричаме „имплантационно кървене“. И макар да не е толкова често срещано, то поражда притеснение у жените, а когато се сбърка с месечно кървене (менструация), може да стане причина за грешно определяне срока на бременността или датата на раждане.

Затова, когато гинекологът ви попита за датата на последната ваша менструация, винаги съобщавайте за различията, ако ги е имало. Например по-краткотрайна като продължителност и по-оскъдна по количество, по-светла на цвят, под формата на леке и т.н.

Това е важно особено в първите 12 седмици на бременността, защото грешната интерпретация може да стане причина за пропускането на някои важни скринингови изследвания в този период, да се определи по-късен с 4 седмици вероятен термин за раждане и др.

Какво представлява имплантацията?

След като яйцеклетката бъде оплодена в една от двете маточни тръби, тя трябва да премине през нея, да „слезе“ в матката и да се „имплантира“ (вкопае, загнезди) в прорасналия (задебелен) ендометриален (вътрешен) слой на матката. Този етап на бременността трае около седмица– седем дни след оплождането. Ако се приеме, че овулацията настъпва около две седмици след първия ден от последната редовна менструация, а оплождането – 24-36 часа след овулацията.

И за направим нещата още малко по-сложни, че добавим, че сперматозоидите могат да се запазят живи до седмицаа да объркате нещата още малко, сперматозоидите могат да оцелеят до седем дни, така че денят, в който сте имали полов акт, може да не е датата, за която сте забременели! Спермата може да се запази жизнена цяла седмица, докато яйцеклетката губи своята виталност след лесно 24-36 часа. Това означава, че зачеването зависи от овулацията ви.

Ако трябва да илюстрираме нещата, то нещата биха изглеждали така:

Ден 1 : Първи ден от менструацията ви

Ден 7 – 15 : Полов акт (сношение)

Ден 14 : Овулация

Ден 14-15: Оплождане

Ден 21: Имплантация (с възможно кървене)

Ден 28 : Период след положителен тест за бременност и бременност от 4 седмици

Как изглежда имплантационното кървене?

Имплантационното кървене обикновено е кафяво (като разтопен шоколад) или розово (с цвят на вода, в която е мито месо) и обикновено не преминава през дневната хигиенна превръзка, ако се използва такава. Повечето жени описват с имплантационното кървене като ранно леко кървене „зацапване“. Това „зацапване“ може да продължи 2-4 дни и жените, които не очакват да са бременни, може просто да сбъркат това подранила оскъдна менструация.

Колко дълго продължава имплантацията?

Имплантацията обикновено трае около 1-2 дни, но кървенето, свързано с нея може да продължи от няколко часа до няколко дни.

Каква е разликата между имплантационното кървене и нормалния период?

Обикновено бихте очаквали периода от няколко дни до седмица след всяко имплантирано кървене. Изключително лесно е да се сбърка кървенето на имплантацията за „ранен период“, тъй като много от предменструалните симптоми, като например спазми, подуване на корема и промени в настроението, също са налице при бременност. Разликата с периода и кървенето при имплантация е дължината на кървенето, цвета на загубата на кръв и тежестта на кръвния поток. Периодът обикновено трае 4-7 дни и е по-тежък, с постоянен кръвен поток и потъмнява до червено. Имплантационното кървене обикновено започва като кафяво или розово и остава изключително светло.

Имплантационното кървене признак на спонтанен аборт ли е?

Имплантационното кървене не е признак, че се случва нещо нередно с бременността и няма връзки със спонтанния аборт. 

Ако мислите, че менструацията ви е избързала и е протекла по-оскъдно в сравнение с друг, желателно е в следващата седмица да си направите тест за бременност.

Д-р П. Панайотова, акушер-гинеколог

1 thought on “Как да разпознаем имплантационното кървене при бременност от месечния цикъл

Leave a Reply