Как да си помогнем да забременеем след 40-те

Безплодие Бременност и раждане

В днешно време все повече жени се решават на късна бременност – след 40 години и за това има редица причини: кариера, пораснали деца и нужда от детски смях вкъщи, нов партньор и желание за общо дете… 

Снимка: pixabay

За съжаление обаче след определена възраст възможностите за това намаляват и в тази възраст все повече се говори за инфертилитет и асистирана репродукция. Науката доказва, че вероятността за бременност по естествен начин след 40 години е по-малка отколкото на 25-35 години. Възможно е, разбира се, но тава е по-скоро изключение, правилото. Дори и с използването на IVF, вероятността от оплождане при първия опит, вероятностт за успех при жени над 40 г. е само 5-12%. Тогава?

Как да си помогнем?

  • Замразете си собствени яйцеклетки! Разбира се, тази опция може да се осъществи само ако сте предвидили преди 5-10 години, че искате да имате деца около и по време на менопаузата и да поставите яйцата си в криосъдържаща камера.
  • Използвайте донорски яйцеклетки! Зачеването се осъществява чрез IVF. За оплождането се използва съпруг на сперматозоида. Ако не, можете да използвате донорска сперма.
  • Използвайте донорски ембриони!Оплодени донорски яйцеклетки с донорска сперма. 

Предимствата на замразяването на яйцеклетки са:

  • бременността е възможна дори след изчезване на репродуктивната функция;
  • по-малко лекарствено натоварване (ще Ви бъдат предписани по-малко хормонални лекарства);
  • не е необходимо да подлагате на манипулация за вземане на фоликули – това е процедура, от която много жени се страхуват;
  • използването на донорска яйцеклетка дава възможност за използването на висококачествена така – от изследван генетично индивид, клинично здрава, който не е носител на инфекциозни и други заболявания, без вредни навици.

Четири съвета, които повишават шансовете за инвитро

Как да разпознаем имплантационното кървене при бременност от месечния цикъл

Бременност и придружаващи заболявания – как да постъпим?

„Мъжки фактор“ на инфертилитета (стерилитета) – причини и диагностика

Leave a Reply