Да се ваксинират ли бременните и кърмачките срещу Ковид-19

Бременност и раждане Гост на ЖЗ

Три въпроса, които в условията на ковид-пандемията най-често си задават бременните и майките-кърмачки и отговорите им от проф. Уйлям Петри* – имунолог от Университа във Вирджиния.

Снимка: CC BY-SA

– Мога ли да се ваксинирам, ако съм бременна или кърмя?


– Да, можете и трябва да получите ваксинасрещу COVID-19, ако сте бременна или кърмите.

Това е важно, защо COVID-19 протича по-тежко по време на бременност. В проучване на 23 000 бременни жени със симптоми на COVID-19 на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, се съобщава, че при бременните жени в 3 и 2,9 пъти е по-вероятно да попаднат в интензивно отделение или включени към респиратор съответно. Обнадеждавам се обаче от факта, че абсолютният риск остава нисък. Само една на 100 бременни жени с COVID-19 се приема в интензивното отделение.

По принцип ваксините са безопасни и се понасят добре по време на бременност.

Нито ваксините COVID-19 на Pfizer, нито Moderna съдържат живия вирус SARS-CoV-2, така че няма риск бременна жена или нейният плод да развият COVID-19. Тези ваксини са безопасни и по друга причина. ИРНК, използвана и в двете ваксини за стимулиране на защитен имунен отговор, никога не достига клетъчното ядро. Това означава, че той не взаимодейства с ДНК, кодираща човешкия геном на майката или плода.

Предпазливостта произтича от липсват данни за безопасността на ваксините COVID-19, тъй като бременните жени са били умишлено изключени от фаза 3 на изпитванията на ваксините Moderna и Pfizer.

Липсват на данни от клинични проучвания на ваксините Pfizer и Moderna при бременни и кърмещи жени, но се предполага, че тези ваксини трябва да бъдат безопасни за тези бременните и кърмачките – така смятат и, както CDC, и Американският колеж по акушерство и гинекология – те препоръчват ваксинацията като лично решение на бременни жени.

За бременните жени, които изберат да се ваксинират, при всяко повишаване на температурата, свързана с ваксината, трябва да се лекува с ацетаминофен, тъй като температурата е свързана с неблагоприятни резултати от бременността.

Няма опасения, че ваксините ще попречат на лактацията и няма причина да не ваксинирате, ако кърмите.

– Ще бъда ли защитена от асимптоматична инфекция?


– Изходните данни показват 60% защита срещу асимптоматична инфекция след първата доза ваксина за иРНК Moderna. Pfizer вероятно ще предпази и от асимптоматични инфекции, но това все още не е доказано. Това означава, че рискът от заразяване с асимптоматична инфекция е намален с повече от половината след първата доза ваксина Moderna.

При изследване през използване на намазка с назални тампони във фаза 3 по време на втората доза ваксина, едва 14 души от 15 000 доброволци във ваксинираната група и 38 от 15 000 субекти в групата на плацебо са претърпели SARS-CoV-2 инфекция без симптоми, която се нарича асимптоматична COVID-19.

Това е доказателство, че асимптоматичните инфекции се предотвратяват дори след първата доза. Това е чудесна новина, тъй като защитата срещу асимптоматична инфекция, причинена от ваксината, ще облекчи стадния имунитет и ще сложи край на пандемията.

 Новите версии на вируса SARS-CoV-2 подлежат ли на ваксината?


– За щастие всички идентифицирани до момента щамове на вируса SARS-CoV-2 са неутрализирани с ваксини COVID-19.

Основният принцип на действие на тези ваксини е да се предотврати прикачването на шиповидния протеин на вируса към ACE2 рецепторите от външната страна на човешките клетки.

Ваксините правят това, като карат имунната система на човека да произвежда антитела срещу шиповидния протеина, да се свързва с него при всяка среща и с това фа го неутрализира.

Всички 17 версии на тествания вирус са неутрализирани, включително най-разпространената в САЩ.

Новата мутация, регистрирана в Обединеното кралство, който вероятно се предава по-лесно от човек на човек, също е малко вероятно да „избяга“ от ваксините, въпреки наличието на мутации в гликопротеина с шипове. Това отчасти се дължи на факта, че на протеиновия протеин има няколко места, към които антителата могат да се насочат, за да неутрализират вируса. Сега се тества официално.

–––––––––––––––––––

* Д-р Уилям А. Петри-младши е специалист по имунологията и молекулярната патогенеза на чревни инфекции и техните последици. Изследванията му включват молекулярна паразитология на Entamoeba, вродената имунна защита на гостоприемника срещу Clostridium difficile и в Бангладеш придобития имунитет срещу Cryptosporidium. Проф. Петри е ръководител на проучването PROVIDE на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, изучаващо патогенезата на чревната дисфункция на околната среда (EED) в Бангладеш и Индия и връзката ѝ с неефективността на ваксините срещу орален полиовирус и ротавирус, недохранване и неврокогнитивно забавяне. Проф. Петри е носител на наградата на Вирджиния на Британската общност за отлични постижения в преподаването (2014) и наградата за изключителен учен (2017) от губернатора Тери МакОлиф. Отличен е от UVА с наградата Kadner Graduate Study Award, общоуниверситетско обучение и награда „Изобретател на годината“. Бил е президент на Американското общество за тропическа медицина и хигиена и редактор на инфекции и имунитет, а в момента е асоцииран редактор на PLoS патогени, клинични инфекции и заболявания в молекулярната медицина; носител на наградата „Осуалд ​​Ейвъри“ на Обществото за инфекциозни болести на Америка, новата изследователска и научна награда на Burroughs Wellcome в областта на молекулярната паразитология и наградата Lucille P. Markey за биомедицински изследвания От 1993 г. той работи непрекъснато в консултативните комитети на NIH. Проф. Петри е получи докторска и докторска степен (микробиология) от UVA, завърши резидентурата си по медицина в Case Western и се завърна в UVA за стипендия по инфекциозни болести.

Превод от английски: Петър Димитров

Leave a Reply