Двурога матка

Безплодие Гинекология Женски стерилитет

Двурогата матка е вродена аномалия на маточното тяло, която възниква по време на ембрионалното развитие в резултат на неправилно сливане на т.н. Мюлерови канали и и може да доведе до сериозни репродуктивни проблеми у жената.

Произход: Матката, маточните тръби и горната част на влагалището имат общо начало – от чифтния Мюлеров канал. В хода на ембрионалното развитие горната част на Мюлеровия канал не се слива и дава начало на маточните тръби, докато долната им част се слива и от тях произлиза матката и горната 1/3 част на влагалището.

Причините за възникването на двурогата матка не са напълно изяснени. Въпреки анатомичния дефект, жените с вродени аномалии на матката имат нормален набор от 46ХХ – хромозоми.

Зачеване и раждане с двурога матка
Вляво двурога матка, вдясно мормална матка

Двурогата матка е дефект на маточното тяло, ако приемем, че матката се дели на тяло и маточна шийка. Поради различни причини може да възникне дефек в сливането на долните части на Мюлеровия канал, които да доведат до образуването на т.н. двурога матка.

При ембрионалното развитие на плода в маточната кухина нормални съществува преграда (септум), която разделя маточната кухина на две, но до раждането тя се реабсорбира. В някои случаи поради непълна резорбция на септума, както и поради други причини, настъпват вродени аномалии в структурата на матката.

Честота: Вродените аномалии на матката се срещат сред около 5 % от жените, но този процент може да се увеличи до 25 сред жените, преживели многократни спонтанни аборти и преждевременни раждания.

В зависимост от степента (големината) на дефекта се различават следните вродени аномалии на матката:

1. Септатна матка (септирана) – най-честата малформация на матката, която се среща сред 45 % от пациентките с вродени маточни малформации. Причина за развитието на септатна матка е ненастъпила реабсорбция на септума по време на ембрионалното развитие на плода. В резултат на това външната повърхност на матката е нормална, но вътрешно се оформят две ендометриални кухини.

Вляво – седловидна матка, вдясно – нормална матка

2. Седловидна матка – в повечето случаи се определя като разновидност на нормалната матка, тъй като дефектит е малък. Среща се при 15 % от жените и се изразява с наличие на лека вдлъбнатина по външната повърхност на маточното дъно.

3. Двурога матка – втората по честота маточна аномалия. Наблюдава се сред 25 % от от жените с вродени малформации. Външната повърхност на матката е разделена на две части, които могат да бъдат свързани само в основата си. Оформят се две ендометриални кухини.

4. Маточна хипоплазия и агенезия – означава се още като синдром на Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH). Изразява се в вродена липса на матка, при налични маточни тръби и маточна шийка, поради аномалии в развитието на Мюлеровия канал.

Вляво еднотога матка, вдясно – нормална матка

5. Еднорога матка – наличие само на част от матката, която се развива от единия Мюлеров канал. Въпреки наличието на еднорога матка износване на плода е възможно, но рискът от спонтанни аборти е повишен. Понякога към еднорогата матка се развива хеми-матка, която е малка, обтурирана и може да причини болка и трудности при забременяване. В тези случаи се налага оперативно отстраняване на хеми-матката.

6. Двойна матка – т.нар. uterus didelphys. Най-рядката форма на маточна аномалия, при която двете половини на матката са напълно разделени една от друга, откъдето идва и названието двойна матка. При тази вродена малформация матката е чифтен орган, има две маточни шийки, а в някои случаи и двойно влагалище.

Симптомите на двурогата матка не са изразени – диагнозата се поставя случайно, по време на преглед при гинеколог или при търсене на причина за инфертилитет. Някои по-сериозни малформации обаче като еднорогата или двойната матка могат да се проявят с болка при полов контакт (диспареуния), първична аменорея, болезнена менструация (дисменорея), леко кървене между месечните периоди. Тези симптоми са неспецифични и зад тяхната поява могат да се крият множество гинекологични проблеми.

Освен с аменорея, дисменорея и диспареуния, вродените маточни малформации нерядко се изявяват с невъзможност за износване на плода и спонтанни аборти, преждевременни раждания и инфертилитет. При двурогата матка поради намаленото пространство за растеж на плода е възможно забавяне в развитието му.

Диагнозата на маточни аномалии може да стане с помощта ултрасонографи, за предпочитане трансвагинална ултрасонография, чрез сонохистерографията – ултразвуково изследване на матката, при което в маточната кухина се вкарва физиологичен разтвор за по-добра визуализация и чрез хистеросалпингографията – рентгеново изследване на матка и маточни тръби.

За златен стандарт в диагностицирането на вродени маточни аномалии се смята ядрено-магниятният резонанс.

Лечение на по-малките дефекти, които не повлияват значително репродуктивната функция на матката, не се налага. Ако обаче са причина за чести спонтанни аборти, спонтанни раждания и инфертилитет, се налага хирургичната им корекция. 

При чести спонтанни аборти при двурога или еднорога матка се прави серклаж на маточната шийка. Процедурата се извършва под обща анестезия и се състои в поставянето на шев във влагалищната част на маточната шийка. По този начин се предотвратява следващ спонтанен аборт.

Leave a Reply