5 лекари, които трябва да посетите, преди да зебременеете

Безплодие Бременност и раждане Женски стерилитет

Има само два случая, когато специалистът по репродуктивна медицина не е в състояние да помогне на жената да получи детето си биологично – или хирургично отстраняване на яйчниците, или критично намаляване на фоликуларното снабдяване поради възраст или преждевременно изтощение. Ако специалистите нямат никаква техническа възможност да получат собствени яйцеклетки на пациента, е възможна опцията за използване на донорски яйцеклетки.

Гинеколог

В други случаи почти винаги можете да намерите решение. Дори липсата на маточни тръби не е пречка за майчинството: например технологиите за IVF ще помогнат. Отстраняването на матката също не е изречение: лекарите могат да предложат програма за сурогатно майчинство (в държавите, в които е разрешено) на семейна двойка и родителите в крайна сметка ще получат биологично родно бебе.

Въпреки оптимизма на лекарите и наистина вълшебните съвременни технологии, в реалния живот проблемът с безплодието в повечето случаи е комплекс от медицински патологии. Понякога откриването на причината за спонтанен аборт или невъзможност за зачеване се превръща в истинско търсене. За успешното му преминаване пациентката и гинекологът трябва да работят в тясно сътрудничество с лекари от различни специалности.

Ендокринолог

Случва се млада, цъфтяща жена да се подложи на преглед за безплодие без видими проблеми. Има редовен менструален цикъл, всички органи са налице и работят отлично. Отначало гинекологът или репродуктологът може дори да няма идея да провери пациентката за нивото на един единствен хормон – пролактин. Но този хормон е много коварен: повишаването на нивото му не се проявява нито чрез наддаване на тегло, нито чрез скокове в цикъла – изобщо нищо, освен невъзможността за зачеване. Но ендокринологът, след като е предписал кръвен тест за хормонален профил, незабавно ще идентифицира проблема. В щастливи случаи жената може да забременее след месец прием на подходящите хапчета.


Ако говорим за така наречената ановулаторна, тоест свързана с липсата на овулация, безплодие, ендокринологът почти винаги участва в лечението. Виновна ли е дисфункцията на щитовидната жлеза? Надбъбречните жлези и хипофизата работят ли правилно? Може би това е наднормено тегло като следствие от поликистоза и инсулинова резистентност? Или, напротив, за всичко е виновен критичен дефицит на тегло? Само ендокринолог има право да отговори на тези въпроси и да предпише компетентно лечение.

Дефицитът на желязо, калций, магнезий, протеин може да образува нарушения на ендокринно, овулаторно ниво и в крайна сметка да доведе до безплодие.

Гастроетнеролог и дентален лекар

Случва се пациентката да е абсолютно здрава от гледна точка на гинеколога и ендокринолога, а андрологът няма оплаквания от партньора си. Но проблемът може да не е там, където го търсите.

Разговаряйки подробно с жена, репродуктивният специалист трябва да зададе въпроси за работата на стомашно-чревния тракт или проблеми в устната кухина – неприятна миризма, стоматит, гингивит и др. Това може да е нова работна хипотеза. Факт е, че дисбалансът във флората в устната кухина най-вероятно е придружен от стомашно-чревна дисбиоза и почти винаги в такива случаи виждаме нарушения на вагиналната флора – например ниска концентрация на лактобацили и промяна в pH средата. При такива условия сперматозоидите стават по-малко подвижни, неактивни, неспособни да оплодят яйцеклетка. В този случай насочването на пациентката за консултация и лечение при гастроентеролог и зъболекар е сигурна стъпка към успешна бременност.

Психотерапевт

Специална тема за разговор е психологическият фактор в проблема с безплодието. Появява се, когато лекари от различни специалности изключват всички възможни патологии според профила си и остава само в тъмнината на чуждата душа да търсим причините за неуспехите. Далеч не винаги жената може самостоятелно да осъзнае и представи на лекаря като конкретно оплакване страховете си или последствията от дългогодишни психологически травми, които днес блокират пътя ѝ към майчинството. И тя не винаги възприема гинеколога си като приятел или съветник, на когото може да отвори душата си. Тогава на помощ идва психотерапевт.

Делът на психогенното безплодие може би ще се увеличи във връзка с пандемията от COVID-19. Добре известен факт е, че по време на Великата отечествена война в Русия много жени, дори без намаляване на телесното тегло, са изпадали в ановулация и аменорея – тялото разбра, че зачеването не трябва да се допуска в чудовищно стресова ситуация.

Сега също може да се каже, че живеем по време на инфекциозна болест нова война. От една страна, жената се страхува да планира бременност от страх да не се зарази: кой знае какви ще бъдат последствията за нея и плода? От друга страна, запознавайки се с огромен брой аматьорски мнения за ваксините, тя се страхува да бъде ваксинирана, което уж може да доведе до безплодие. На фона на тези страхове мозъкът дава задача на яйчниците – да отложим бременността засега! – и блокира пълната овулация.

Leave a Reply