Косопад по време на бременност и след раждане

Бременност и раждане

Косопад по време на бременност“ е често обсъждане тема, свързана с женското здраве, но по-правилно би били да се говори за „косопад след раждане“. Защото само по себе си бременността и хормоналните промени свързани с нея, не предразполагат към окапване на косата. Ако все пак се наблюдава косопад по време на бременността, то причината за това трябва да се търси другаде.

Анатомия и физиология на косата

Кредит: уикипедия

Човешкият скалп има около 100 000 космени фоликула. Живата част на косата е косменият филикул, който се подхрана от кръвоносните съдове на скалпа. При расрежа си косъмът минава и през мастни жлежи, затова е лъскав и гладък. „Мъртвата“ чaст на косъма е онази част, която се вижда над кожата.

 Всеки косъм има постоянен жизнен цикъл, преминаващ през 3 фази и продължава няколко години:

 • Фаза на активен растеж (анаген) – продължава 2 до 6 години, определя дължината на косата, като средната скорост на растеж е 1 см. на месец;
 • Фаза на застой (катаген) – за около 3 седмици косъмът спира да расте, но все още не пада;
 • Фаза на отпадане (телоген) – с продължителност 2-3 месеца, през която косъмът пада и се заменя от нов.

Косопадът може да се разлели на две групи – нормален и нетипичен.

Според Americat Academy of Dermatplogy нормално е на ден да губим от 50 до 100 косъма.

Кога капе косата?

За косопад по време на бременността съобщават от 30 и 60% от бременните жени. Явлението се наблюдава предимно в третия триместър т.е. в края на бременността и първите три месеца след раждането и може да продължи до шест месеца след това.

Хормонът прогестерон има отношение към състоянието на косата по време на бременността.

Голяма част от жените са забелязали друго – по-лъскави, по-гъсти и по-„живи“ коси през бременността. Причината – хормонът прогестерон. Като протектор на бременността прогестеронът дейстава релаксиращо върху мускулатурата, подобрява кръвоснабдяването на тъканите, включително и на кожата на главата и способства за по-бързия растеж на косата.

Спадането на прогестерона след раждането е причина за започването на т.н. дифузен косопад след раждане.

Ако косопадът се наблюдава по време на цялата бременност – още от първите месеци, причината трябва да се търси извън бременността. Интензивността му е различен, според индивидуалните особености на жената, здравословното ѝ състояние и начина ѝ на живот и хранене.

Най-честите причини:

 • хормонални промени – бременност, менопауза;
 • автоимунни заболявания – проблеми с щитовидната жлеза – например тиреоидит на Хашимото, заболявания на недбъбречните жлези.
 • алергии – бременните са по-склонни към алергични реакции заради понижения си имунитет, затова алопецията може да е провокирана от алергии.
 • хронична умора – силни физически натоварвания, недоспиване;
 • небалансирано хранене – липса на цинк, витамини от група В, особено на В3 (ниацин), омега-3 и 6 мастни киселини, витамин Е, биотин са все причини, имащи отношение към здравата коса;
 • анемия – недостигът на желязо и свързаната с това желязодефицитна анемия се среща при всяка десета жена на възраст между 20 и 49 години.
Алопеция ареата; снимка: Journal of the American Academy of Dermatology
 • неправилни грижи за косата – неподходяща козметика, прекомерно химическо и термично въздействие.
 • стрес – физически и психически, тревожност, страхове – прогестеронът, освен другите си благоприятни въздействия, има и депресиращ ефект, а психичното здраве е важен фактор. Физически стрес са тежки операции. Загуби на близки хора, проблемите в семейството, грижи за болен близък, развод – все причини, които могат да увредят здравето на косата.
 • заболявания като псориазис, пърхот, възпалителни заболявания. Последните са причина за т.н. алопеция ареата, при която жента губи коса на цели участъци.
 • прием на определени лекарства – както през бременността, по време на която хормоните се изменят, така и при взимането на противозачатъчни препарати също има вероятност да се появи косопад от типа телогенен ефлувиум. Хормоналните промени по време на менопаузата също са фактор за това състояние. Спирането на оралните контрацептиви е също толкова вероятно да предизвика проблем с косата, колкото и употребата им.
 • генетичната предразположеност – не на последно място. Женският вариант на косопада, наречен още андрогенна алопеция, е еквивалентът на мъжкото оплешивяване. Ако във фамилията ви има случаи на женско оплешивяване, вероятно сте застрашени от появата на този проблем в по-късен етап. При жените е характерно изтъняване на косата, което води до прозиране на скалпа.
 • сезонни промени – зимните и летните месеци са по-изтощителни за косата и повечето проблеми са свързани с хидратацията на косъма.

Как се диагностицира косопадът?

Специалиститее приемат, че загубата на над 500 косъма на ден е патологично. Установяването на точния брой е трудно. Използват се няколко теста:

 • Тест с издърпване на косми – Рull test – счита се за положителен, ако при изтегляне от всяка точка на различни области от скалпа, между палеца и показалеца на лекаря остават повече от 3 косъма.
 • Тест „изваждане от корен”.
 • Кожна биопсия на космен фоликул.
 • Трихоскопия – изследване с дерматоскоп.
 • Лабораторни изследвания – кръвна картина, желязо, полови хормони (тестостерон, пролактин, лутеинизиращ, фоликулостимулиращ, естрогени), хормони на щитовидна жлеза (Т3,Т4,ТSН) и надбъбречни жлези, ниво на витамини, микроелементи, аминокиселини, цинк, мед и селен в кръвния серум, имунологични тестове и др.
 • Търсене на локални огнища от УНГ, АГ и стоматологичен призход.

Как да се предотврати косопада по време на бременност и след раждане?

Богата и балансирана диета. Разнообразието от хранителни вещества допринася в превенцията на загубата на коса. Диетата ви трябва да включва много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, овесени ядки, семена, храни, богати на желязо, цинк, витамини от група В, омега-3 и 6 мастни киселини, витамин Е, биотин. Тези вещества стимулират растежа на косата и предпазват от загуба на косми.

Особено полезна е т.н. средиземноморската диета, която е богат източник на витамини. Кератинът, който изгражда по-голямата част на косъма е протеин, затова храни богати на протеини – яйца, риба, ядки като лешници и орехи, бобови – боб, зелена леща са от полза.

Ако косопадът е започнал през първото тримесечие, включите в менюто си пилешки дробчета, елда, яйца, орехи, карфиол и зелени салати. Калций можете да получите от мляко и млечни продукти, ядки и някои видове морска риба.

Избягване или намаляване на стреса. Стресът е водещ фактор, влияещ върху много процеси в организма на бременната жена, включително косопада. Опитайте йога за бременни, медитация, разходки сред природата, повече сън.

Подходяща грижа за косата – добра хигиена, маски, измиващи препарати, които овлажняват косъма, не здразнят – напротив – успокояват кожата на скалпа и подобряват кръвобращението.

Не си мийте косата всеки ден – това съсипва нейното състояние и на кожата на главата. В резултат на твърде често миене може да се стигне до косопад или повишено омазняване. Оптимално е да си миете косата 1-2 пъти седмично.

Не решете косата мокра, оставете я да изсъхне, преди да хванете четката. За предпочитане е да ползвате дървена четка или гребен с относително редки зъбци. Решете се по-дълго от обичайното, тази проста процедура стимулира кръвоснабдяването в корените.

Изберете шампоан и др. средства за коса, които да не съдържат сулфати.

Ако се налага все пак лечение?

При силен косопад лечението трябва да е предписано от лекар, защото без отстраняване на първопричината няма да можете да се преборите с проблема. При незначително оредяване на косата можете да се ограничите до народни средства и витамини, като предварително обсъдите въпроса с акушер-гинеколога си.

При всички случаи не бива да очаквате бърз резултат от лечението. Терапията срещу косопад обикновено е продължителен процес.

5 Изпитани Природни Средства Срещу Косопад

Лечение на косопада

Терапията бива:

 • локална
 • и обща.

Локалната терапия включва използването на подходящи измивен продукт срещу косопад и грижа след измиване – пяна, серум, балсам или маска за коса.

Има козметични серии лечебни шампоани и балсами срещу косопад, които се продават в аптеките. Непременно кажете на фармацевта, че сте бременна, тогава той ще ви препоръча средства с безвредни натурални съставки.

Общата терапия осигурява набавяне на необходимите алфа-аминокиселина, витамини и микроелементи.

Приемат се таблетки, които съдържат α-метионин, цинк, селен, желязо, вит. В2, В6, ПАБК (парааминобензоена киселина – вит. В10), вит. А и Е. Обикновено се пие по една таблетка дневно, което улеснява приема в и без това натовареното ежедневие на майката.

Голяма част от поливитамините не се препоръчват през първото тримесечие.

Има решения, които могат да стимулират по-бързия повторен растеж: хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали, могат да спомогнат за контрол на косопада, в комбинация с шампоан, разработен срещу косопад и подходящи съвети за грижа за косата. Преди да прибегнете към използването им обаче, непременнос е посъветвайте с лекарс пециалист дерматолог и акушер-гинеколог. Голяма част от поливитамините не се препоръчват през първото тримесечие, защото предозирането с някои от тях може да доведе до нарушения в развитието на плода.

Добре би било да се консултирате с трихолог – специалист по косата, който може да ви препоръча курс физиопроцедури. Големите алопеционни петна се облъчват с УВ-лъчи, като кожата предварително се обработва със специални фотосенсибилизиращи съставки. При установяване на съпътстваща анемия (което често се случва) се препоръчва прием на препарати, съдържащи желязо.

В този случай ще е необходима имунограма и консултация с алерголог.

В наше време се прилага и т.н. РПР (Platelet Rich Plasma) терапия. 3-4 сеанса за 14 дни понякога сътворяват чудеса.

При всички случаи пациентите трябва да разберат, че приблизително 6 месеца са необходими за някакъв повторен растеж, а възвръщането на първоначалното състояние на косата може да отнеме до 12, а понякога дори 18 месеца.

Не вярвайте на уверения от рода, че с едни измиване на косата всичко ще е наред, или че ще се постигне растеж от 12 см за 3 месеца – това просто е невъзможно поради физиологичния цъкъл на растеж на косъма.

Лек от природата

За необходими на косата се смятат витамините А, Е, В5, В2 и В3. Затова всяка маска с продукт, съдържащ необходимите витамини, е добре дошла.

Маските от луково пюре. Лукът богат на вит. Е. Суров лук се настъргва или смила, нанася се на скалпа за 20-30 минути и после се измива. Добър ефект имат и маските от лук и чесън, както и от чесън, лют пипер и зехтин. Тези процедури имат еднакво действие – раздразват кожата на главата и засилват кръвообращението в корените.

Рициново масло или масло от репей. Двете масла не бива да се смесват. По-добре е да се използват поотделно или едно след друго. Маслените разтвори се смесват и се нанасят по цялата дължина на косата с леко втриване в кожата на скалпа. Можете и да не измивате после.

Косата може да се изплаква с отвара от корен от репей или да се измива с яйчени жълтъци, вместо шампоан.
Яйчният жълтък е особено богат на вит. Е, вит. от група В – В1, В, особено ценният са косата В3, В4, Б5, В6, в9 и В12; както и на вит. D.

Не са за пренебрегване и маските със зехтин и кокосово масло – и едното, и другото освен че овлажняват косъма, подобряват подхранването и кръвоснабдяването на кожата на главата, имат и успокояващ ефект против сърбе и суха, лющеща се кожа.

Яйчевият жълтък съдържа почти всичко, от което косата сее нуждае.

Има козметични серии лечебни шампоани и балсами срещу косопад, които се продават в аптеките. Непременно кажете на фармацевта, че сте бременна, тогава той ще ви препоръча средства с безвредни натурални съставки.

И не забравяйте! За да остане косата ви здрава по време на бременността, важно е да запазите добро настроение. Хормоните на стреса се отразяват негативно не само на състоянието на кожата и косата, но и на нивото на половите хормони, което повишава риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Копривата е чудесно средство и за измиване на косата. С нея може да се прави запарка като за чай, тинктура или да се използва като измиващо средство след прилагането на различни маски за коса. Ежедневното ѝ използване сгъстява и подобрява външния вид на косата. Препоръчва се и при косопад.

Коприва против косопад и пърхот

Залейте 3 шепи листа от коприва с 300 мл ракия. Прехвърлете продуктите в добре затварящ се буркан и го оставете на тъмно за седмица. След това извадете копривата, а получената тинктура втривайте в корените на косата си в продължение на месец.

Запарка за плътност и блясък

Нарежете на ситно 4 шепи листа от коприва и ги залейте с 1л вряща вода. Оставете течността да престои половин час, за да се извлекат полезните вещества от билката. След това прецедете запарката, и я използвайте, като изплаквате косата си с нея след всяко измиване с шампоан. Готовата запарка ще ви стигне за 4 изплаквания. Може да я съхранявате в хладилника, като преди ползване я затоплите леко.

Съвети за грижите за косата

По време на бременността е най-добре да избягвате боядисването и химическото къдрене. Ако е наложително да коригирате цвета на косата, ползвайте натурални средства като къна и индиго. Боите, съдържащи амоняк и формалдехиди, са много опасни за плода, особено през първите месеци от бременността.

Щадете косата си, оставяйте я да изсъхне естествено, вместо да ползвате сешоар, забравете за машите и пресите. Всяко термично въздействие на фона на хормоналните промени може да доведе до косопад. Ако искате да се накъдрите, използвайте най-обикновени ролки за коса и не нанасяйте на косата лак или пяна.

Никога не решете косата мокра, оставете я да изсъхне, преди да хванете четката. За предпочитане е да ползвате дървена четка или гребен с относително редки зъбци. Решете се по-дълго от обичайното, тази проста процедура стимулира кръвоснабдяването в корените.

Не си мийте косата всеки ден – това съсипва нейното състояние и на кожата на главата. В резултат на твърде често миене може да се стигне до косопад или повишено омазняване. Оптимално е да си миете косата 1-2 пъти седмично.

Не си правете стегнати опашки, кокове и плитки, не стягайте косата с фиби и ластици. Ако косата ви пречи, по-добре ще е да си направите подстрижка, с която да се чувствате комфортно.

Важно е да се разхождате повече, да се храните балансирано, да включите в менюто си достатъчно плодове и зеленчуци, месо, зелени салати, млечни продукти. Ако възникнат проблеми със стомаха или червата, консултирайте се с лекар и не прибягвайте до самолечение.

2 thoughts on “Косопад по време на бременност и след раждане

Leave a Reply