Петльов гребен – чудото на природната аптека

Гинекология Лек от природата

Петльов гребен (Celosia argentea) – едва ли някой не познава това красиво и непретенциозно откъм грижи градинско цвете! Но малцина са тези, които знаят, че то е една истинска природна аптека!

Петльов гребен

Петльовият гребен, известен още като целозия (от гръцката дума “Celosia” „kelcos” – горещ, пламенен или „горящ пламък”), е едногодишно, градинско растение от семейство Щирови (Amaranthaceae), дошло по нашите ширини от тропическа Африка, Карибите, северните части на Южна Америка, Източна Азия, Южна Азия и Югоизточна Азия през XVI век. Познати са над 60 разновидности, но в градините се срещат едва два сорта, доста различни на външен вид. На височина от 20 до 50-60 см. Има изправено, зелено, сочно, понякога с червеникав отенък стебло. Цветовете му – от жълти, през розово-оранжево-червени-цикламено лилави, се появяват началото на лятото и остават до късна есен.

Петльовият гребен – „природната аптека“

Петльовият гребен е богат на кемпферитрин, амарантин, пинит, флавоноиди, калиев нитрат. Цветът му съдържа амарантин. Семената съдържат – лауринова киселина, миристинова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина, олеинова киселина, линоленова киселина, албумин, глобулин, линолова киселина, проламин, глутен, мазнини, диетични фибри, въглехидрати, бета-каротин, витамин B1, витамин B2, витамин C, витамин E, аминокиселини, неорганични елементи.

Лечебни свойства

В народната медицина растението се използва за лечение на заболявания на кръвта, глисти, тения, язви в устната кухина, проблеми с очите, а семената му се използват за лечение на гръдни болки. Листата са с мека консистенция, а подправени с чесън, люти чушки, зелен лимон и червено палмово масло, са вкусна гарнитура. Използват се още като превръзки за рани и циреи, а сварени действат леко диуретично.

Като храна, петльовият гребен е един от водещите зеленолистни зеленчуци в Нигерия – известен е като „coko yokoto”, което означава – „прави съпрузите дебели и щастливи”. Често се отглежда за храна в Индия, Китай, Западна Африка и Южна Америка. Вкусът му е сладникаво-тръпчив.

Външното му приложение се изразява в измиване на болното място с отвара от целозия или стриване на определено количество от нея и намазване върху кожата.

Петльовият гребен в помощ на жената

  • лечение на „бяло течение“ (левкорея);
  • за спиране на кървене;
  • нередовен менструален цикъл;
  • чернодробната и стомашна функция, действа успокояващо на нервната система и подобрява оросяването на мозъка;
  • при косопад по време на бременност и след раждане;
  • антицелулитни кремове.

Рецепти с петльов гребен

При „бяло течение“ се приготвя отвара с 9-15 грама от билката или се приема под формата на хапчета и прах.

При нередовен мензис: Няколко листенца от целозия или само цветът ѝ, се слагат в 600 грама вода и се варят 10 мин. Така приготвени вечерта, се оставят да престоят цяла нощ. На сутринта се изпива 1 кафена чашка от получената запарка. Ако не се получи желаният резултат, процедурата може да се повтори.

При косопад

Сокът от петльов гребен освен многото други полезни свойства, се използва за укрепване срещу изтъняване на космите на косата. За да извлечете сока от цветето, можете да използвате сокоизстисквачка или миксер.

Екстрактът трябва да се приготвя прясно всеки ден, защото ако не се нанесе върху косата веднага след поливане, терапевтичните му свойства ще изчезнат. Течостта от петлов гребен трябва да се нанесе върху скалпа, като се масажира около час преди изплакване на косата. Освен че предотвратява косопада, осигурява ревитализиране и омекотяване на косата.

Употреба като билков чай

3 – 5 гр. от билката се запарват в съд с 250 – 300 мл. гореща вода за 5 – 10 минути. На ново, с ново количество от билката в същия грамаж, тази запарка може да се прави и консумира 2 – 3 пъти на ден. Подслаждане, по желание, с малко захар или мед.
50 гр. билка се смесва с 50 гр. чай (зелен, червен, жасминов). Еднократната доза за приготвяне на чая е 5 – 8 грама от общата смес. Запарва се в чаша с гореща вода за 5 – 10 минути и се изпива. Същото, ново количество от билковата смес, може да бъде запарено и да се пие още 2 – 3 пъти на ден.
Петльов гребен участва в състава на антицелулитни кремове.

Внимание!
Растението не се консумира заедно с риба и месо. Използването на петльов гребен, е най-добре да се прави след консултация с лекар или съответното компетентно лице, занимаващи се с билкарство и билколечение.

Leave a Reply