Късна бременност – рискове и възможности

Бременност и раждане Женски стерилитет

През последните три десетилетия средната възраст на родителите непрекъснато се увеличава. Напредъкът в науката позволява на хората буквално да замразят своите яйцеклетки или сперматозоиди и да забавят началото на родителството си. Този въпрос коментират в обширна статия в The Conversation изследователите от Университета в Оксфорд Шарлот Уокър (Charlotte Walker), докторант в областта на женското и репродуктивно здраве, и Сузана Уилямс (Suzannah Williams).

Много големи компании като Apple, Facebook и Google вече предлагат замразяване на яйца на своите служители като част от техния здравен пакет. Отлагането на раждането никога не е било толкова лесно и социално приемливо. Добре ли е това?

Три са основните въпроси, които родителите, които желаят да отложат репродукцията си, задават:

  • Ще забременя ли?
  • Ще бъде ли здраво нашето дете?
  • Колко ще ни струва?

Родителите имат морално задължение да дадат на детето си възможно най-добрия старт в живота. Но децата, родени от майки над 35 години и бащи над 45 години, са изложени на по-голям риск от генетични и невроразвития, като шизофрения и аутизъм, които могат да повлияят на качеството на живот на детето.

Освен това по-възрастните родители са по-склонни да се нуждаят от асистирани репродуктивни технологии като IVF, което е свързано с преждевременно раждане или раждане на деца с ниско тегло при раждане. Децата, родени с IVF, също са изложени на по-висок риск от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания по-късно в живота.

Ако бъдещите родители замразят яйцата или сперматозоидите си в млада възраст, те могат да намалят някои от рисковете, свързани с IVF, но не и тези, свързани с IVF. Оплождането на замразена яйцеклетка представлява интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI), при която сперматозоидите се инжектират в яйцеклетката. ICSI може също да увеличи риска от вродени дефекти при деца. Използването на ICSI също е по-често при възрастни мъже с лоша подвижност на сперматозоидите. Отново не е най-добрият старт в живота.

Решихте да изчакате

Ако искате да изчакате бебетата да пристигнат, не сте сами.

Статистиката показва, че при повечето двойки забременяването става след една година опити. Въпреки че всяка седма двойка има проблеми със зачеването – и възрастта играе голяма роля за това. Всяка шеста жена на възраст между 35 и 39 години не може да забременее след една година. Ако партньорът им е на възраст над 40 години, тази цифра спада до повече от всеки четвърти.

Мнозина смятат, че IVF е безопасен метод за зачеване, но успехът му зависи и от възрастта. За жената, използваща собствени яйцеклетки, степента на успех на IVF за 40 години е по-малка от 10%.

Рисковете от забавяне на бащинството са моделирани с помощта на компютърно моделиране. Ако 30-годишна жена отложи опитите си да забременее на възраст между 30 и 35 години, шансовете ѝ да забременее намаляват с 9%, но IVF компенсира само 4%.

И ако искате да замразите яйцата си, чудесно. Освен че жените произвеждат по-малко яйцеклетки („ооцити“) с напредването на възрастта, така че възрастните жени може да се нуждаят от повече стимулиращи цикли, за да съхраняват осемте до десет яйцеклетки, необходими за разумен шанс за успешно раждане, което може да бъде изключително скъпо.

Какво ще ви струва?

Въпреки че IVF е скъпо, има и други значителни непреки разходи, свързани с раждането на бебе.

„Наказанието за майчина заплата“ често се споменава в икономическите дискусии за въздействието на майчинството върху кариерата на жените. Това е загубата на доходи, която жените изпитват, когато се преместят на неплатена работа за определен период от време. Има някои доказателства, че жените могат да печелят повече, като забавят майчинството от двадесетте до тридесетте години.

Но това наказание не зависи от пола. Квотата за родителски отпуск е въведена от норвежкото правителство през 1993 г. и изследванията установяват подобно отрицателно въздействие върху доходите на бащите.

Изводът е, че ако отделите време за създаване на семейство, приходите ви ще спаднат.

Кога да започнем?

Научните доказателства са ясни. Според биологичния ви часовник „правилната“ възраст за раждане на бебе е под 35 години за жените и до 40 за мъжете.

Повече от 75% от младите хора подценяват ефекта на възрастта върху плодовитостта на мъжете и жените, но само 27% от лекарите обсъждат това с пациенти на възраст 18–34 години, които искат да отложат раждането по социални причини. Трябва да се повиши осведомеността относно рисковете от забавяне на семейното планиране и семейните лекари трябва да играят по-активна роля в това.

Така че, ако искате да имате дете, точната възраст може да е по-ранна, отколкото сте предполагали.

Leave a Reply