Задържан аборт (мисед аборт)

Бременност и раждане Заплашващ аборт

Задържан аборт (мисед аборт) е състояние, при което ембрионът (плодът) е загинал в матката, но е задържан в нея заедно с придатъците – околоплодните обвивки и плацентата в продължение на няколко седмици.

Кога настъпва?

Мисед абортът настъпва преди 20 г. с. (най-често между 6 и 10 г. с.). По-висок риск се наблюдава при жени, страдащи от ендокринни и автоимунни заболявания, както и при жени, които пушат.

Какви са причините за задържан аборт (мисед аборт)?

Причината за настъпването на задържан аборт не е ясна, но се коментира ролята на долуизброените фактори.

  • Хромозомни аномалии – най-честата причина – в 75% от случаите. Дефектът може да в гените от майката или бащата. Яйцеклетката от майката и сперматозоидите от бащата се комбинират, за да образуват ембриона.
  • Нарушенията на матката, шийката на матката също може да е причина за задържан аборт. Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ) (доброкачествено заболяване, причинено от наличието на множество кисти в яйчниците), фиброиди (доброкачествен тумор, който се развива от гладката мускулна тъкан в матката), синдром на Ашерман, ендометриоза (ендометриозата е наличието на ендометриална тъкан, която образува най-вътрешната част на матката, в структури като яйчници и маточни тръби извън матката също могат да имат отношение към аборта.
  • Недостаъчност на жълтото тяло (corpus luteum).
  • Инфекции, дължащи се на фактори като CMV, HSV, листерия, токсоплазма, микоплазма, могат да причинят спонтанен аборт.
  • Фактори на околната среда – потребата на цигари, алкохол, наркотици, химикали увеличава риска от спонтанен аборт и трябва да се спре, високи дози кофеин.
  • Употреба на наркотици – тератогенните лекарства са имената, използвани за лекарства, които причиняват структурни нарушения в бебето и увреждат бебето. Тератогенните лекарства, използвани особено в първия период на бременността, могат да причинят спонтанен аборт.
  • Нарушения, свързани с имунологията – антителата срещу сперматозоидите, плацентата и ембриона влияят неблагоприятно върху развитието на бебето. Може да предотврати появата на бременност или да причини аборт.
  • Хронични заболявания като неконтролиран захарен диабет, заболявания на щитовидната жлаже – напромер Тиреоидит на Хашимото, високо кръвно налягане могат да причинят проблеми по време на бременност. Лекарството трябва да се използва внимателно и да се консултирате с лекар.
  • Напредналата възраст на майката (35 години и повече) увеличава риска от спонтанен аборт.

Какви са признаците на задържан аборт?

При задържан аборт липсват специфични симптоми. Това, което отличава задържания аборт от останалите аборти е липсата на болка и кървене. Вагиналното кървене не е задължително, макар че може да е първи признак – оскъдно кафеникаво зацапване, но не се наблюдават изразени спазми, болки в корема или кръста.

Някои жени със задържан аборт могат да забележат, че ранните симптоми на бременността като гадене и повръщане, промени във вкуса и обонянието намаляват и изчезват.

Най-характерният признак при мисед аборт е, че матката не нараства и има по-малък размер от нормалния за съответния срок на бременността.

Обикновено след определен период на задържане мисед абортът завършва спонтанно с изхвърляне на мъртвия плод, обвивките и плацентата. Характерна особеност е, че мъртвият плод е с различна степен на мацерация (настъпили са дегенеративни промени) в зависимост от продължителността на задържане в матката.

Характерното за задържания аборт е появата на тъмнокафяво оскъдно вагинално кръвотечение, което в някои случаи липсва. Матката е по-малка за срока на бременността и не расте, а дори намалява, поради абсорбция на амниотична течност и мацерация на плода, цервикалния канал е затворен.

Общите признаци за бременност като гадене, повръщане, напрежение в гърдите, постепенно изчезват. Нивата на хормоните като човешки хорионгонадотропин постепенно се нормализират и след две седмици се негативизират, поради спиране функцията на хориона.

Какви усложнения са възможни при задържан аборт?

Задържан аборт, липсва сърдечна дейност на ембриона.

Задържането на загиналия плод дълго време в матката може да доведе до сериозни нарушения в кръвосъсирването на бременната жена – тромбопластините от мъртвото плодно яйце могат да навлязат в майчиното кръвообращение и да причинят коагулопатични усложнения, особено при загинал плод във второ тримесечие.

Бременната съобщава за кървене от носа и венците, бавно кръвосъсипване при леки наранявания.

При късно установяване на задържания аборт може да настъпи риск за живота на жената.

Как се диагностицира задържан аборт (мисед аборт)?

Задържаният аборт обикновено се диагностицира при рутинно ултразвуково изследване преди 20 г. с. Лекарят не установява сърдечна дейност, плодът е с по-малки размери от съответния срок на бременността.

За диагностицирането на мисед аборт може да се изследва човешкият хорионгонадотропен хормон (hCG) в кръвта. Той се произвежда от плацентата и количеството му бързо нараства. Ако нивото му не се повишава, то това е знак, че бременността е приключила.

Какво е лечението при задържан аборт (мисед аборт)?

Лечението на задържания аборт е евакуиране на съдържимото от матката.

През първото тримесечие на бременността то става с помощта на вакуум аспирационен метод, а през второто тримесечие се прилагат вагинални супозитории на простагландин Е2 . Супозиториите се слагат в задния влагалищен свод. Обикновено плодът и плацентата се изхвърлят за около 14 часа, след което следва ревизия на маточната кухина с голяма кюрета.

Ако задържаният аборт е настъпил в първите седмици на бременността, често е възможно изхвъррляне на мъртвия ембрион по естествен път. При липса на успех може да се назначат медикаменти за предизвикване на контракции и изхвърляне на ембриона и плацентата.

При задържан аборт, настъпил след 10 г.с. се извършва кюртаж на маточната кухина. Лигавицата на матката трябва да се изчисти много добре, за да не се стигне до инфекциозни усложнения.

Кога да се планира следваща бременност?

След мисед аборт, двойките трябва да изчакат между един до три менструални цикъла, преди да започнат нови опити за забременяване. Целта е да се осигури пълно възстановяване на матката.

Прогноза

Един задържан аборт не повишава риска от следващ спонтанен аборт. Ако обаче сте имали няколко поредни мисед аборта, то риска от последващ спонтанен аборт нараства.

Д-р П. Панайотова, акушер-гинеколог

Leave a Reply