Овулационно кървене

Гинекология Неправилни кръвочения

Овулацията е период от менструалния цикъл на жената, в който достигалият зрелост доминантен фоликул се разпуква, яйцеклетката излиза от яйчника и попада в една от маточните тръби готова за оплождане.

Кога настъпва овулацията

Схематично представяне на матка, маточна тръба и пътят на освободената яйцеклетка към маточната кухина; снимка: Биология, 1998

Обикновено овулация настъпва около 14-ти ден от месечния цикъл, но при различните жени зряла яйцеклетка може да се освободи по-рано или по-късно. Месечният цикъл при жените е между 28-32 дни, а периодът между 21 и 35 дни се счита за нормален. При повечето жени денят на овулация е 11-21 от първия ден на менструацията. През този период вероятността от бременност се увеличава. Яйцеклетката, освободена от яйчника, остава жизнеспособна 12-24 часа.

В момента на овулацията еднометриалният (вътрешен) слой на матката е достигнал достатъчна дебелина, за да се преме оплодената яйцеклетка. Ако бременността не настъпи, матката се отделя от кървене (менструално кървене; менструално кървене).

Периоди на овулацията

Овулация протича в два периода:

Фоликуларен период: Това е първият период от периода на овулация. Това е периодът, който започва в първия ден от менструацията и продължава до овулацията. Тази първа менструация е период, който може да е различен за всяка жена и може да варира между 7 и 21 дни.

Фоликули на яйчника през 3-тия ден на меструалния цикъл (лутеален период); изглед при трансвагинално ултразвуково изследване; личен архив

Лутеален период: Това е периодът от овулацията до първия ден от следващата менструация. Продължителността му е постоянна според фоликуларния период, като при почти всички жени е 14 дни и варира между 12-16 дни.

Когато се оценяват тези два периода, периодът, който определя продължителността на менструалния период, е продължителността на фоликуларния период. Промените в периода на овулация, тоест във фоликуларния период, ще променят менструалния период поради стрес, заболяване, смяна на мястото и излизане от обичайната рутина.

Овулацията е хормоналнозависим процес

Основна роля за отделянето на зряла яйцеклетка са повишените нива на естрогени, които стимулират повишаването на нивата на лутеинизиращ хормон (LH). LH подпомага доозряването на доминиращия Граафов фоликул и стимулира овулацията. За определяне периода на настъпване на овулация се прилагат овулаторни тестове. Те представляват уринни тестове, които определят присъствието или отсъствието на LH в урината. Обикновено нивата на лутеинизиращ хормон се повишават 24-36 часа преди настъпването на овулация.

Овулационно кървене

При една част от жените в репродуктивна възраст в дните на овулацията се наблюдава кървене или по-точно зацапване около периода на овулация.

Причина за появата на кървене при овулация е промяната в хормоналните нива през различните фази на менструалния цикъл. През фоликуларната фаза нивото на естрогени постепенно се повишава до достигане на своя пик непосредствено преди овулация. Като причина за кървенето при овулация се смята резкият спад в нивата на естрогени, последван от покачването на прогестероновите нива.

Овулациооното кървене се приема за нормално, а не причина за притеснение. Най-често кървенето около овулация е розовеещо, примесено с цервикална слуз, чиято продукция през този период от менструалния цикъл е увеличена. Зацапването продълждава един до два дни и не предизвиква тежка симптоматика.

Понякога около периода на овулация някои жени изпитват болка, която се означава с термина болка на Mittelschmerz. Тази болка продължава от няколко часа до ден и може да бъде съпроводена с гадене, повръщане и обща отпадналост.

Разбирането на времето на овулация е едно от най-важните неща за една жена, която планира да зачене. Ако е трудно да се разбере времето на овулация, важно е да получите помощ за това време. Ако менструацията не е редовна и няма болка в слабините по време на овулация, можем да определим времето на овулация, като проследим яйцеклетката (фоликула) с ултразвук.

Цервикалната слуз става по-течна и прозрачна, подобно на яйчен белтък.

Как се доказва овулацията

Това става по няколко начина: измерване на базална температура, ултразвукова фоликулометрия и овулаторните тестове и др. Като външен белег за настъпване на овулация може да използва и повишената секреция на цервикална слуз.

Повишаване на базалната крива по време на овулация.

Базалната температура се измерва по време на покой – всеки ден, преди ставане от леглото, по едно и също време. Всяко ставане от леглото ще доведе до изменения в резултатите. Нормално, до настъпване на овулация базалната температура на жената варира между 36,2 и 37,4 градуса. С настъпването на овулация, поради освобождаването на прогестерон, температурата се понижата до 36,2 градуса, след което се повишава и задържа до края на менструалния цикъл. С това повишаване на температурата до 37 градуса се бележи настъпването на овулация.

Тук му е мястото да се спомене и т.н. имплантационно кървене.

Яйцеклетка (в жълто), която се отделя от разпукания доминантен фоликул в яйчника.

Много често жените не могат да направят разлика между кървене поради овулация и имплантационно кървене. Имплантацията (нидацията) е период от процеса на зачеване, по време на който бластоцистът се имплантира в маточната лигавица. Това може да се случи 6 до 10-14 дни след оплождане и в някои случаи се съпровожда от болка и леко кървене.

За разлика от него, овулационното кървене се случва около 14-ти ден от месечния цикъл.

Овулационното кървене се приема за нормално, но ако това ви притеснява, непременно се обърнете към лекар.

Leave a Reply