Кумкуатът – незаменим през бременността и менопаузата

Бременност и раждане Лек от природата Менопауза

Кумкуатът (на латински Citrus japonica или още Fortunella) е вечнозелено, цитрусово дръвче с малки, продълговати, портокалово-оранжеви плодове, със сладко-кисел вкус, богато съдържание на витамини и фибри, което го прави незаменима храна във всички възрасти.

Кумкуат

Наименованието „кумкуат“ произлиза от кантонското gām-gwāt (на китайски: 金橘), което в превод означава „златен портокал“ или „златна мандарина“. И макар че родината му е Южна Азия, в прая на 19 век, плодът е пренесен и в Европа. В нашите географски ширини е разпространен в Турция и Гърция, където се е превърнал в символ на остров. Корфу.

Кумкуатът е сравнително дребно, вечнозелено дърво. Цветовете му – малки и ароматни, цъфтят по различно време, затова и полодовете му не зреят едновременно. Те са овални, с големина на едра маслина, оранжеви на цвят и изцяло ядливи. Кората е мека, с вкус и аромат на портокал, а сърцевината – сочна и леко кисела като лимон. Могат да се консумират свежи – невероятен ободряващ вкус, или под формата на сладка, конфитюри, плодови сокове и ликьори, за украса на торти!

Какво съдържа кумкуатът?

Кумкуатът съдържа много съединения и витамини, които са важни за имунната система: витамин С, витамин А, калций, желязо, манган и много диетични фибри; в по-малки количества съдържа малки витамини В1, В3, В5, В6, В9 и Е, минерали като магнезий, калий, селен, мед и цинк. Богат на растителни съединения, включително фитостероли, флавоноиди и етерични масла. Освен това кората и семената съдържат омега-3. Кумкуатът нискокалоричен плод, което го прави подходящ за консумация при диабет.

 • Енергийна стойност: 71 kcal
 • Въглехидрати: 15.9 гр
 • Протеин: 1,8 гр
 • Мазнини: 0,8 гр
 • Фибри: 6,5 гр

За какво е полезен кумкуатът?

 • Имунна система: укрепване на имунната система, поради високото съдържание на вит. С. Той спомага за стимулирането на растежа на нови клетки и увеличава активността на имунната система.
 • Антибактериални свойства. Проучванията показват че маслото, извлечено от кората на кумкуат, може да притежава антибактериални свойства. В резултат на това може да предотврати растежа на няколко вредни микроба, като бактерии и гъбички.
 • Антиоксидантно действие. Кумкуатът съдържа витамин С – добре известен със своя антиоксидантен потенциал. Помагат за намаляване на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Свободните радикали са отпадни продукти, образувани в тялото поради ежедневните метаболитни функции, излагане на токсини от околната среда и т.н. и могат да причинят увреждане на клетките и органите. Те могат да доведат до рак, болест на Алцхаймер, сърдечни заболявания, диабет и много други.

Проучванията показват, че витамин С, присъстващ в кумкуат, може да намали риска от тези болестни състояния, като сведе до минимум образуването на свободни радикали в тялото.

 • Храносмилателна система – богато съдържание на фибри – 10 гр. в един плод. Пет плода кумкуат дневни осигуряват достатъчно фибри,
 • Диабет: кумкуатът има в ролята си за превенцията на диабета. Диетичните фибри помогнат за оптимизиране на баланса на инсулин и глюкоза в организма, като по този начин се предотвратява развитието на това ужасно, нелечимо заболяване.

Поради ниският гликемичен индекс, хората с диабет могат безопасно да консумират кумкуат. Плодове с нисък гликемичен индекс не повишават бързо нивата на кръвната захар.

 • Зрение: кумкуатът е богат на витамин А и бета каротин, които са тясно свързани със здравето и способностите на очите. Бета каротинът действа като антиоксидант за намаляване на оксидативния стрес в макулните клетки, като по този начин ограничава макулната дегенерация и намалява развитието на катаракта.
 • Кожа: комбинацията от антиоксиданти и витамини, намерени в кумкуата, го прави идеален за защита на кожата не само от раковите ефекти на слънцето, но и за да се лекуват негативните ефекти на свободните радикали, които могат да причинят бръчки. Подпомага заздравяването на раните.
 • Намалява стреса. Богатите на витамин С храни подобрят стресовите разстройства, общото настроение и да регулират съня.
 • Антидепресант – помага за подобряване на психичното здраве, като намалява риска от тревожност, депресия и стрес. Все още обаче не е ясен точният механизъм, чрез който подобрява съня, но това го прави добра храна по време на бременността и след нея (периода на следродовите депресии), както и за жените в менопаузата.
 • Холестерол. Помага за поддържане на холестеролния баланс чрез понижаване на „лошия“ холестерол.
 • Кръвно налягане. Редуктор на кръвното налягане, поради високото съдържание на вит. С.
 • Кости и зъби. Кумкуатът съдържа много калций, той осигурява подкрепа за развитието на зъбите и здравето на костите. Това го прави незаменим плод по време на бременността, когато нуждите от калций нарстват, а също и срещо остеопорозата по време на менопаузата.

Седем ползи на кумкуата по време на бременност и менопауза

 • Антибактериални и противогъбични свойства. Това го прави особено полезен по време на бременността поради хормоналните промени в тялото и податливостта към бактериални и гъбични инфекции.
 • Гадене и безапетитие. Кумкуат помага за справяне със загубата на апетит и гаденето през първите месеци на бременността. Ако се консумират със студена кора сутрин, той има ободряващи потъскащ сутришното гадене ефект. Сокът от кумкуат има същият ефект.
 • Хервната система. Системната употреба на плодовете подобрява сън, намалява напрежението и тревожността. Препоръчва се да ядете преди лягане.
 • Сърдечно-съдова система. Кумкуатът е помощник на вените, които предотвратяват образуването на разширени вени. Освен това, поради високото съдържание на вит. С благоприятства поддържането на кръвното налягане в норма.
 • Мощният детоксикиращ ефект на плода помага за прочистване на тялото на бременна жена от токсини, не винаги от екологично чисти продукти.
 • Храносмилателна система. Богат е на фибри, особено полезни в борбата срещу запека през втория и третия триместър на бременността.
 • Кости и зъби. Кумкуатът съдържа много калций, той осигурява подкрепа за развитието на зъбите и здравето на костите.

Leave a Reply