Шест храни, които сърцето обича

здраве за всички

Статистиките са плашещи – сърдечно-съдовите заболявания са една от най-големите причини за смъртност в световен мащаб. А факторите, които увеличават риска, са навсякъде около нас – неправилно хранене, недостатъчно активност, вредни влияния на околната среда, стрес са сред най-опасните от тях.

За да се погрижим за сърцето, освен да обичаме силно и всеотдайно (твърде вярваме, че допълнителното разтуптяване е полезно физическо упражнение за сърцето, все пак е мускул), можем да заложим и на тези шест храни, чийто качества ще са му от особена полза.

Нахут

6-те най-полезни храни за сърцето

Нахутът (както и останалите бобови растения – боб, леща, грах) има способността да оказва положителен ефект върху нивото на холестерола – главно, заради високото съдържание на диетични фибри.

Освен това процесът на храносмилането му е бавен, така че спомага за балансирането на нивата на кръвната захар, както и за това да се чувстваме по-дълго време сити (добра новина за тези, които си следят теглото). Получаваме още и протеин, желязо, цинк и витамини от група В, особено фолат.

Сьомга

6-те най-полезни храни за сърцето

Студеноводните риби като сьомга, тон и сардини са не само богати на омега-3 мастни киселини (които са сред най-добрите начини да понижите нивото на холестерола и триглицеридите), но по-специално на два специфични вида мазнини – EPA и DHA.

Семената от чия, орехите и лененото семе също са богати на омега-3, но от типа ALA, който тепърва тялото трябва да преработи в EPA и DHA. Процесът не е толкова ефективен, колкото да получите директно необходимите мастни киселини с много по-малко количество – и изключително вкусна – сьомга.

Грозде

6-те най-полезни храни за сърцето

Колкото и да е полезно гроздето за сърцето, за съжаление не се намира на пазара целогодишно. Хубавото е, че всички полезни ефекти за сърцето, които е събрало в себе си гроздето, ще получим и от чаша качествено вино.

Става въпрос за всички онези фитофеноли, съдържащи се в гроздето и особено в ципата му, които подпомагат циркулацията на кръвта и поддържат кръвопотока и сърцето ни в ритъм.

Бадеми

6-те най-полезни храни за сърцето

Изследванията твърдят, че 50 г ядки дневно могат значително да намалят риска от сърдечни заболявания.

Причината е във високото съдържание на ненаситени мазнини и диетични фибри, наличието на витамин Е – мощен антиоксидант, и магнезий, който подпомага разпространението на кислород и хранителни вещества през тялото.

Сушени сливи

6-те най-полезни храни за сърцето

В сезоните, в които трудно си намираме пресни и местно произведени плодове, почти същите полезни ефекти можем да си набавим и от сушените плодове. Стига да не са купени от магазина, защото те много често са киснати в захарен сироп.

Сушените сливи са отличен начин да си набавим антиоксиданти и разтворими фибри, които се грижат за увредените от оксидативния стрес клетки и намаляват холестерола.

Шоколад

6-те най-полезни храни за сърцето

Ключовият момент тук е нивото на какаото (колкото по-високо, толкова по-добре), защото какаовите зърна са богати на антиоксиданти, включително теобромин, който спомага за намаляването на възпалителните процеси и регулирането на кръвното налягане. Така че погрижете се за здравето на сърцето – вашето и на хората, които обичате – и се отдайте на удоволствията с чаша вино, шоколад и неограничено количество любов!

Leave a Reply