Предменструален синдром – причини и лечение

Гинекология

Предменструален синдром (ПМС или още „пременструален синдром“, „пременструална болест“, „синдром на пременструално напрежение“) е съвкупност от различни емоционални и физиологични симптоми на стрес и неразположение, които се проявяват у жените преди, а понякога и по време на менструация.

Що е то ПМС?

По-тежка форма на ПМС е предменструалният дисфоричен синдром (ПМДС), при който страданието е толкова силно, че се отразява на живота в нормална обстановка. ПМС също така не бива да се бърка със състоянието на болезнена менструация, наречено дисменорея.

Причина за ПМС са цикличните хормонални изменения в женския организъм, които се проявяват в двуседмичния период между овулацията и менструацията.

Честотата на предменсруалния синдром е приблизително 60-80% от жените, а тежестта – от умерени до тежки симптоми около седмица преди началото на месечния им цикъл. Предменстуалният синдром не бива да се бърка с обикновените тъпи болки и стягане в корема преди цикъл, подуване на корема и повишен апетит, а за по-сериозни невровегетативни прояви предменструално придружени от ранимост на психиката, засягане на емоциите и поведението.

Как да разберем дали се касае за ПМС?

Симтомите на предменструалния синдром се проявяват седмица (най-често 4-5 дни) преди почти всеки менструален цикъл. Най-често те са:

 • Задържане на вода, подуване на глезените, на пръстите на ръцете, по лицето;
 • Повишена раздразнителност, резки смени на настроението, тревожност;
 • Акне преди и/или по време на цикъл;
 • Болка и напрежение в гърдите;
 • Умерена до силна болка в стомаха и/или корема, не преминаваща без прием на обезболяващи и/или спазмолитици;
 • Главоболия и/или мигрени;
 • Депресия, плач без причина;
 • Запек и/или диария, гадене;
 • Подуване на корема;
 • Промяна в режима на сън, силна умора и сънливост;
 • Силно желание за нещо сладко, повишен апетит;
 • Чувствителност към светлина и звук;
 • Мравучкане по кожата.

Най-вероятно става въпрос за предменструален синдром (ПМС). И все пак, при всяка жена е различно.

Неприятни симптоми изчезват или рязко намаляват веднага с появата на менструалния цикъл или през първите 2-3 дни (има изключения, разбира се).

Обяснението е в промяната на нивата на хормоните, разбира се. При нормално овулираща и менструираща жена, предовулаторният пик на естрогени се превръща в едно плато от сравнително високи естрогенни нива. Покачващите се стойности на прогестерона обаче в средата на втората половина на менструалния цикъл неутрализират биологичните ефекти на естрогените и така наред със секреторните промени в маточната лигавица се достига до една „хормонална хармония“ в организма. Във времето, когато постепенно се стига от намаляваща до липсваща продукция на прогестерон, намаляват нивата на серотонин, стават  релативно високи нивата на естрогените и така се явяват условия за възникване на пременструален синдром.

Серотонин – хормонът на щастието (серотонин) пък се води отговорен за останалите видове ПМС, защото освен психическото ни състояние, серотонинът също така регулира апетита, намалява усещането за болка, както и повлиява положително депресивните състояния и мигрените. Тоест, справя се с по-голяма част от симптомите, затова и е изключително добра идея в този период да се полагат грижи за увеличението му. От полза може да е:
– прекарване на повече време на слънце за набавяне на витамин Д;
– повече време сред природата и с приятели;
– по-малко социални мрежи (темата е дълга, но вече има изследвания демонстриращи, че само за 2 седмици ежедневно присъствие Фейбук ни прави по-нещастни и депресирани);
– опитай се в този период да правиш и ядеш повече неща, които ти доставят удоволствие, като любимо хоби (например снимане, рисуване, градинарство и т.н.), вана с ароматни масла, прием на шоколад и домашни десерти със сурово какао и др.;
– повече физическа активност – тук ситуацията е кокошката или яйцето – тоест, обикновено в този периода хич не ни се спортува, но реално раздвижването е най-сигурният начин да си увеличим нивата на серотонин и енергия, затова е добра идея да полагаме усилия да спортуваме активно, особено преди цикъл.

Други възможни причини са:

 • анемия
 • дефицит на някои ценни вещества (по-надолу има списък)
 • ендоментриоза
 • проблеми с щитовидната жлеза
 • синдром на раздразненото дебело черво
 • ревматологични заболявания
 • хормонални проблеми, независимо от кой вид.


Как да си помогнем и в какъв случай би трябвало да се консултираме с лекар?

 • Хранете се редовно и по малко.
 • Важен е достатъчният прием на вода.
 • Внимавайте със солта.
 • Не прекалявайте с кафето (една чаша сутрин за събуждане е съвсем достатъчна в този период).
 • Внимателно със захарта! Желанието да изядете всички творения на сладкарската индустрия е обяснимо – промяната в нивата на хормоните естроген и прогестерон по време на ПМС се отразява и на хормона на щастието серотонин. Затова е добре да хапвате храни „антидепресанти“ богати на триптофан, от който в организма се образува серотонин – мляко, сирене, пуешко, ядки, семена, бобови, банани….
 • Отделете време за достатъчно сън.
 • Приемайте повече витамини и ги комбинирайте правилно.  Витамините от група В, Е и селен ще облекчат раздразнителността и болезнените гърди, като ще повишат и енергията ви. Приемът на магнезий пък е необходим за по-добрия хормонален баланс. Приемайте пробиотици, омега3 (DHA & EPA, рибено масло), витамин Д3...
 • Според данни от различни проучвания дамите, които консумират богати н калций храни, са по-малко склонни да развиват ПМС. Това се обяснява с факта, че минералът облекчава депресивните състояния и тревожността, характерни за деликатния период.
 • За да предотвратите пристъпите на глад, потушавани с нездравословни и калорични храни, не пропускайте хранене и се стремете да хапвате кулинарни творби от различни категории: много плодове и зеленчуци, месни и млечни продукти, пълнозърнести и ядки.
 • Кино, хубава музика, любим филм, любимо хоби, разходки, тренировки ще ви накарат да се чувствате по-добре.

Ако положението всеки месец е наистина сериозно, консултирайте се с акушер-гинеколог. Възможни причини, които е добре да се отметнат, ако са налице са: анемия, дефицит на някои ценни вещества, ендоментриоза, проблеми с щитовидната жлеза, синдром на раздразненото дебело черво, ревматологични заболявания, хормонални проблеми независимо от кой вид.

Съществуват редица лекарства, голяма част на билкова основа, които повлияват благоприятно ПМС.

Добавки, които помагат при ПМС

Съществуват редица препарати, голяма част на билкова основа, които повлияват благоприятно ПНС. Едно от тях е Агнес. То сe препоръчва на жени при проблеми, свързани с предменструален синдром (ПМС) и при някои нарушения на менструалния цикъл.

Агнес не съдържа хормони, а стандартизиран екстракт от билката Витекс (Vitex Agnus castus).

Ползите от екстракта произтичат от въздействието му върху хипофизата при производството на лутеинизиращ хормон. Това влияе върху производството на прогестерон и нормализирането на менструалния цикъл.

Агнес допринася за нормален менструален цикъл и за нормална дейност на нервната система.

Добавките, препоръчвани за облекчаване на симптомите при ПМС обикновено съдържат определен набор от витамини, минерали, есенциални мастни киселини, лечебни растения с доказани във времето ефективност и безопасност.

Препоръчва се прием под формата на таблетки или капсули (някои лечебни растения и билки се прилагат под формата на сироп, тинктура, екстракт) с достатъчно количество вода.

За постигане на желания ефект и резултат е необходим прием обикновено в рамките на няколко месеца (средно между три и шест месеца), тъй като добавките действат бавно, с кумулиране на ефекта (необходимо е време за натрупване на ефекта в организма), тъй като те оказват въздействие на клетъчно и молекулно ниво.

При избора на препарат може да се консултирате с вашия лекар или фармацевт, тъй като съществуват множество варианти. Обикновено се препоръчват комбинирани препарати (съдържащи оптимални дози витамини, минерали и билки) и по-рядко се препоръчва употребата на монопрепарат (съдържат само един вид основна, активна субстанция).

Към най-често използваните добавки за облекчаване проявите при ПМС се включват:

калций: минералът е ефективно средство не само за подсилване на костната система и зъбите, но също така може да подпомогне облекчаването на някои от проявите при ПМС, като например гадене, промените в апетита, честата смяна на настроението. Проучвания в областта показват облекчаване на симптомите при прием на средно между 400 и 600 милиграма калций два пъти дневно за период от около два до три месеца.

Благоприятните ефекти по отношение на предменструалния синдром се свързват с участието на калция в нервната трансмисия, мускулната дейност (облекчава крампи, спазми, болезнени контракции) и секрецията на някои хормони. Препоръчват се добавки, съдържащи елемента под формата на калциев карбонат, тъй като калциевият цитрат и другите форми на съединението показват по-слаба абсорбция (усвояване)
магнезий: редица проучвания показват недостиг на магнезий при жените, страдащи от изразен предменструален синдром, като приемът на минерала в дози от порядъка на 300 до 500 милиграма дневно води до ефективно облекчаване на много от проявите (подуване на корема, напрежение и болезненост на гърдите, задръжка на течности и други). Недостиг на минерала се наблюдава често при лица, страдащи от захарен диабет, приемащи определени лекарства, при алкохолизъм, при непълноценно хранене и други. Минералът ефективно облекчава менструалните крампи, намалявайки нивата на инфламаторните простагландини. Магнезий подобрява качеството на съня, подпомага в борбата със стреса, поддържа доброто настроение, нервните функции и енергийния метаболизъм. Съществуват различни форми на магнезия (магнезиев цитрат, магнезиев глицинат, магнезиев хлорид и други), като при отделните пациенти в зависимост от оплакванията се предпочита определена форма (някои, като например магнезиев цитрат, са особено подходящи при съпътстващи оплаквания от запек)
витамини от група В: витамините от група В (В-комплекс) са голямо семейство водноразтворими субстанции, изпълняващи изключително важна роля за оптималното функциониране на всички процеси в организма. Ефективно облекчават менструалните крампи, лабилното настроение, чувството на изтощение и стрес.

Шест билки, които намаляват напрежението преди мензис

омега-3 мастни киселини: приемат се самостоятелно или в комбинация с мастноразтворими витамини, каквито са например витамин Е и витамин D за постигане на оптимален ефект. Тези есенциални (незаменими) мастни киселини са изключително ефективни и полезни съюзници в борбата с депресивните епизоди, тревожността, лабилното настроение, липсата на енергия и мотивация за извършване на обичайните дейности по време на ПМС. Допълнително облекчават болковия синдром при предменструално напрежение, като някои проучвания сравняват тяхната ефективност с някои от добре познатите обезболяващи, например ибупрофен
мастноразтворими витамини (витамин D и витамин Е): благодарение на своя висок антиоксидантен и противовъзпалителен потенциал тези витамини често се включват в състава на продуктите за облекчаване на ПМС. Липсват категорични проучвания за тяхната ефективност по отношение на предменструалния синдром, като резултатите са противоречиви (вероятно поради въздействието на редица други фактори, повлияващи ефективността от приема на витамини)
билки и лечебни растения (витекс, масло от вечерна иглика, див ям, гинко билоба, жълт кантарион, куркума и други): многобройни билки и лечебни растения намират приложение за регулиране на хормоналния дисбаланс, повлияване нивата на естроген, облекчаване на много от придружаващите ПМС симптоми. Приемани самостоятелно или под формата на добре подбрана комбинация, билките и лечебните растения ефективно облекчават промените в настроението и емоционалния тонус, спазмите, болковия синдром, проблемите със съня и други
пробиотици: приемът на пробиотици около една седмица преди настъпването на менструалния цикъл може да подпомогне и облекчи някои от неприятните симптоми при ПМС, като например подуване на корема, запек или диария, промените в апетита, задръжката на течности
Изборът на подходящи добавки за облекчаване на предменструален синдром (ПМС) е необходимо да бъде съобразен с индивидуалните нужди, особености и потребности на всяка жена.

Д-р П. Панайотова – акушер-гинеколог

––––––––––––––––––––

Библиография:

American Academy of Family Physicians. PMS. 2010. http://familydoctor.org/online/famdocen/home/women/reproductive/menstrual/141.html

National Women’s Health Information Center. Premenstrual Syndrome. 2010. http://www.womenshealth.gov/faq/premenstrual-syndrome.cfm

Mayo Clinic. Premenstrual syndrome (PMS). 2009. http://www.mayoclinic.com/health/premenstrual-syndrome/DS00134

Leave a Reply