Кървене през бременността

Бременност и раждане Рискова бременност

Кървенето през бременността е често срещано състояние, което може да се прояви през всеки период – както в началните, така и последващите месеци на бременността. Среща се при около 25%, а според някои източници и до 40% от бременните жени и може да съпътсва една нормална бременност, да е знак за неправилно развитие на бременността, за аномалии в прикрепянето на плацентта, или за преждевременно раждане. Независимо от времето на проявата си, то изисква консултация със специалист акушер-гинеколог.

Снимка: iStockphoto

Кървенето по време на бременността – от момента на зачатието до края на 24 седмица на бременността се начича ранно кървене или кървене в първата половина на бременността.

Причини:

 • Физиологично кървене – в първите седмици на бременността плодният сак не изпълва цялата кухина на матката. Лигавицата, която покрива матката незаета от бременността може да предизвика кървене. Това се случва най-често в дните около ненастъпилата менструация или овулация. Такова кървене обикновенно не налага лечение.
 • Имплантационно кървене – при имплантирането на оплодената яйцеклетката към стената на матката и настъпва около 10-14 дни след зачеването. Много често жените объркват това леко кървене с менструация. То не е опасно и не заплашва бременността.
 • Отлепване на хориона – когато част от плодния сак се отлепи от стената на матката се предизвиква кървене. Когато това отлепване е малко, то обикновенно се възстановява и бременността продължава без проблем. Ако отлепването е по-голямо то може да доведе до загиване на ембриона.
 • Спонтанен или задържан аборт (missed abortion) – когато има нарушена бременност, или неправилно развиваща се бременност, един от симптомите е кървене.
 • “Кухо яйце”- blighted ovum – в маточната кухина има плоден сак, но в него липсват ембрионални и екстраембрионални структури. Големината на сака може да отговаря на срока на аменореята или да е деформиран и по-малък.
 • Извънматочна (ектопична) бременност – плодният сак се инплантита извън кухината на матката, най-често в маточната тръба – в нейната ампуларна част. Тръба не може да „изхрани“ наличната бременност и с нейното напредване се повишава рискът от руптура – разкъсване на тръбата, съчетано с вътрекоремен кръвоизлив.

Задържан аборт (мисед аборт) – причини и поведение

Причината за кървенето от матката е, че тя се е подготвила да „приеме“ оплодената яйцеклетка и свързаните с това промени в жлезите и съдовете на маточната лигавица – тяхното тирбушонообразно нагъване, както и създаване на кръвни лакуни, в които да „потъне“ оплодената яйцеклетка. Нарича се децидуална реакция и процесът се наблюдава и извън матката, като дори и в маточната тръба, но, разбира се, в по-малка степен.

 • Кървене не свързано с бременността – възможно е кървенето да няма нищо общо с бременността, а да е причинено от съпътстваща патлогия на маточната шийка или влагалище. Най-често това са ерозио ,“раничка“ на маточната шийка и полип на цервикалния канал.

Симптоми

Кървенето в ранна бременност може да бъде различо по време, количество, цвят и продължителност. Обичновено е под формата на кафеникаво зацапване, белезникаво розов – с цвят на вода, в която е мито месо, или ясна кръв.

Според цвета на кръвта може да се предполага и риска за бременността. Така например кафеникавата кръв означава, че тя е стара и не е заплашваща за жената. Ако кръвта е розовееща тя може да се дължи на леко разширение на маточната шийка или други проблеми. Ярката червена кръв, означава наскоро настъпило кървене и в зависимост от тежестта на кръвоизлива се определя и риска за бременността.

Кървенето може да се прояви след полов акт, физически усилия – дълго стоена на крака, вървене, напъване при запек. Изброените състояния не са причина за появата му, а спомагат оттичането на кръвта през влагалището.

Поведение

Кървенето, дори когато е оскъдно или не е съпроводено с болка, изисква консултация с лекар – гиникологичен и ултразвуков преглед. Преценява се големината на бременността, отговаря ли на срока според последната менструация, има ли сърдечни пулсации на ембриона, състоянието на маточна шийка, матка, влагалище.

Спонтанен аборт – как да го разпознаем

До преустановяване на кървенето е препоръчително да се избягва се секс, вагинаен душ, тампони, тежко физическо натоварване.

Лечение:

Лечението е според причината за кървене: 

 • Наблюдение – при нормална бременност и липса на данни за патология,
 • Спазмолитици, за намаляване спазмите на матката;
 • Гестсагени – хормон , който да подкрепи нормалната секрециа на хормони при недостатъчност на жълтото тяло
 • Антикоагуланти и антиагреганти (фраксипарин, клексан, аспирин) – прилагат се при антифосфолипиден синдром (APS), тромбофилии или други нарушения на кръвосъсирването.
 • При необходимост лечение на съответната патология – полип, ерозио на маточната шийка.
 • Прекъсване на бременността – при доказване, че спонтанен аборт е неизбежен или вече настъпил лечението е насочено към „изчистването на матката“ от нарушената бременност.

Кървене във втората половина на бременността

Определение

Като кръвотечение във втората половина на бременността означава всяко генитално кървене след 24-та седмица на бременността до раждането на плода. Гениталното кървене преди 24 седмица на бременността се определя като аборт.

Кръвотеченията във втората половина на бременността могат да са причина за майчина и фетална заболеваемост и смъртност. Те са част от акушерската спешност.

Причините за кървене във втората половина на бременността са:

Легенда: А – ниско прикрепена плацента; В – частично предлежаща плацента превия; С – тотално предлежаща плацента.
 • Placenta praevia – предлежаща плацента от различни степени – от ниско прикрепена до тотална, напълно затваряща вътрешния отвор на маточната шийка;
 • Abruptio placentae – внезапно отслояване на плацентата от стената на матката – частично или пълно;
 • Vasa praeviа – предлежащи кръвоносни съдове – произхождащи от пъпната връв или плацентата, които минават близо или над вътрешния отвор на цервикалния канал;
 • Преждевременно раждане – резултат от разкриетието на маточната шийка преди 36 седмица на бременността;
 • Кръвотечение от долния генитален тракт, несвързано с бременността – разширени вени, оток, хронични възпаления на влагалището, раничка на маточната шийка и др.

Симптоми

При предлежаща плацента водещият признак е кървенето. То е „тихо“ и винаги „външно“ кървене – не е свързано с болка и стягане в корема. Може да се появи по всяко време, без видима причина, дори вечер, по време на сън – жената да се събуди в „локва от кръв“. Може да бъде с различна интензивност и продължителност.

Предлежащата плацента може да протича и безсимптонмо – да бъде открита по време на ултразвуково изследване. Затова УЗ изследване през 20 г.с. е силно препоръчително.

При отлепена плацента кървенето водещ признак е болката, а не кървенето. То може да е налице, може и да отсъства. Болката в корема (матката) е съпроводена с нейното болезнено втвърдяване (като камък), постепенно намаляване на детските движения, чувство за напрежение и страх у бременната. Болката при отлепена плацента се дължи на нарастването на хематома между плацентата и маточната стена. Тя е по-силна когато хематомът нараства бързо или кръвта навлиза в мускулния слой на матката – миометриума – и по-слаба, когато кръвта се оттича през цервикалния канал или плацентата е прикрепена по задната маточна стена.

Поведение:

Всички бременни с генитално кървене през втората половина на бременността подлежат на болнично лечение. Домашното лечение и наблюдение се допуска едва след спиране на гениталното кървене.

При бременни с обилно антепартално кръвотечение (АПК), което води до увреждане на общото състояние на жената и/или на плода се нуждаят от незабавно родоразрешение.

Трябва да се знае, че бременните с Placenta praevia и Abruptio placentae са със значително повишен
риск от кръвотечения по време на раждането и след това – това са две от най-спешните и тежки състояния в акушерството, изискващи бърза, адекватна намеса и активно водене на трети период на раждането.

Как да разпознаем имплантационното кървене при бременност от месечния цикъл

Препоръки при кървене във втората половина на бременността

 • При предлежаща плацента във втората половина на бременността се съветва режим на намалено
 • физическо и психическо натоварване, избягване на полови контакти;
 • Поддържане на червената кръвна картина в нормални стойност чрез
  периодичен контрол, подходяща диета, медикаменти и хранителни
  добавки;
 • Препоръчително е амбулаторно активно наблюдение на бременността с
  инструкция при всякакво кървене или болки веднага да постъпи в
  болница;
 • Препоръчително е периодично измерване дължината на маточната
  шийка. При дължина под 30 мм преди 34 г.с. съществува увеличен риск
  от профузни кръвотечения преди вземане на решение за ЦС;
 • Препоръчва се профилактично приложение на кортикостероид в 34-35
  г.с.

Д-р П. Панайотова, акушер-гинеколог

Как да си помогнем да забременеем след 40-те

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Библиография:

 1. Heppard, Martha CS ve Thomas J. Garite. Akut Obstetrik (Missouri: Mosby-Year Book, Inc, 1996), s. 215.
 2. Creasy RK, Resnik R, Clark SL: Plasenta previa ve ablasyo plasenta. İçinde: Maternal-Fetal Tıp. 4. baskı. 1999; 616-621
 3. Cunningham FG, MacDonald PC: Obstetrik kanama. İçinde: Williams Obstetrik. 20. baskı. 1997; 755-760
 4. Miller DA, Chollet JA, Goodwin TM: Plasenta previa-plasenta akreata için klinik risk faktörleri. Am J Obstet Gynecol 1997 Tem; 177(1): 210-4
 5. Ananth CV, Smulian JC, Vintzileos AM: Plasenta previa’nın sezaryen doğum ve kürtaj öyküsü ile ilişkisi: bir metaanaliz. Am J Obstet Gynecol 1997 Kasım; 177(5): 1071-8

А сега прочетете:

Leave a Reply