Възможно ли е нормално раждане при късогледство или далекогледство

Бременност и раждане

Възможно ли е нормално раждене при наличие на заболявания на очите? Може ли нормалното раждане да доведе до тяхната поява или усложнение? Възможно ли е напъните да предизвикат отлепване на ретината? Пречка ли е късогледството за нормалното раждане? – Въпроси, на които бременните търсят отговор.

Най-често срещани нарушения на зрението

Късогледството и далекогледството са състояния, свързани с промени в предно-задната ос на очите и/или пречупващата система (леща и роговица), които водят до неясно виждане, поради изместване на фокуса на наблюдавания предмет спрямо ретината.

При късогледството фокусът на наблюдавания предмет е пред ретината, поради относително по-дълга предно-задна ос на окото.

При далекогледството – обратно – фокусът на наблюдавания предмет попада зад ретината, поради относително по-къса предно-задна ос или на по-слаба пречупвателна сила на оптичната система на окото.

Съществува и състоябие астигматизмът, при което роговицата няма правилна сферична форма, а по-скоро елипсовидна, прилична на топка за ръгби с две кривини – едната по-изпъкнала, а другата по-плоска. Пациентите с астигматизъм имат замъглено зрение понякога с по-близко или по-далеч разположени допълнителни образи. 

Възможни са и случаи на комбиниран дефект – късогледство + далекогледство + астигматизъм, но те са по-често срещани в по-късна възраст.

Важен ли е диоптърът за избора на родоразрешение

Важно! Отношение към нормалното раждане има състоянието на ретината на окото, а не степента да диоптрите при късогледство и/или далекогледство или астигматизмът.

Що е ретина ?

Ретината е тънък слой от светлочувствителни нервни клетки в задната част на окото. Отлепването на ретината обикновено се случва само с едното око и е спешна медицинска помощ. Самото състояние е безболезнено, но почти винаги се появяват предупредителни знаци, преди да възникне.

Какво става при отлепването?

Ретина, нормален изглед.

При отлепване на ретината се получава разделяне на двата нейни слоя – отделяне на клетките на ретината от слоя на кръвоносните съдове, които осигуряват кислород и хранителни вещества.

Колко често се отлепя ретината по време на нормално раждане ?

В последните години състоянието е изключително рядко срещано поради профикалтичните прегледи, извършвани от специалисти преди раждането, а от много акушер-гинеколози то се приема за казуистика.

Защо се отлепва ретината?

Отлепването на ретината може да стане под въздействие на различни фактори – травма, повишено кръвно налягане, но в основата на всички стоят дегенеративните промени в нея – нарушения в изхранването ѝ.

Дегенерациите промени биват различни и в момента на ражданието са важни тези, които застрашават с отлепване на ретината и последващи малки или по-големи разкъсвания /дупки/ в нея.

При раждане, това става най-вече по време на втория период на раждането – периодът на изгонването – под въздействие на повишеното налягане по време на напъните, ретината може да се отлепи.

Симптоми

Отлепена ретина

Отлепянето на ретината не е свързано с болка, а най-честите симптоми са:

  •  черни точици (т.нар. „мушички”) в началото, линии или по-големи странни фигури пред очите. Този симптом е най-забележим, когато се гледа към небето или към някакъв светъл цвят. Важно е пациентът да следи дали тези черни точици се променят с времето. Ако това стане, е добре да се отиде на преглед, за да се установи дали има някаква сериозна причина за тези оплаквания.
  • Виждане като през перде или пелена. Възможно е големи сенки да смущават зрението им. Причината за тези оплаквания са, че на мястото на отлепването ретината става невъзприемчива за светлината.
  • Появата на „светкавици„.

Профилактика

При късогледите бъдещи майки, прегледът при офталмолог е задължителен. Едва след него може да се вземе решение, дали се налага да родите с Цезарово сечение. Всичко зависи от състоянието на вашата ретина.

При прегледа се разширяват зениците за около 50 минути със специални капки. След това се прави специфично изследване на състоянието на ретината – всички части от периферията на окото. В зависимост от вида на откритите дегенерациите  се взема решение дали раждането със секцио е наложително.

Връзката между диоптъра и състоянието на ретината не е директна. Това означава, че и прри нисък диоптър може да настъпи отлепяне, а при висок – всичко да мине нормално. Т.е. решението нормално ражданеи или Цезарово сечение зависи от състоянието на ретината, а не от големината на диоптрите.

Д-р П. Панайотова, акушер-гинеколог

Leave a Reply