Пет храни, които сготвени са по-полезни за здравето!

Без рубрики

Някои хора избират суровоядството, защото вярват, че консумацията на храна в естественото ѝ състояние е по-полезно за здравето. Но съществуват храни, които са по-здравословни, когато са сготвени. Вижте ги!

Домати

Варените домати съдържат повече ликопен от суровите.

Обичате ли пресни сурови домати във вашите салати? Ако е така, значи не сте сами. Много хора обичат суровите домати. Разбира се, суровите домати са полезни за здравето. Те съдържат витамин С, витамин А, калций, калий и фосфор. Доматите обаче са още по-добри за вас, когато ги варите. Сготвените домати са с по-добри антиоксидантни свойства. Сготвени, доматите имат по-високи нива на фитохимикал, наречен ликопен. Ликопенът, който прави доматите червено, подобрява здравето на сърцето и намлява риска от някои видове рак.

Чудите се за най-вкусния начин за приготвяне на домати? Ако е така, опитайте да изпечете домати с балсамов оцет, чесън, мащерка, черен пипер и зехтин.

Гъби

Суровите гъби са практически несмилаеми, докато варените са богати на полезни хранителни вещества.


Суровите гъби могат да бъдат вкусни в салати, но трябва да ги избягвате. В сурово състояние гъбите съдържат агаритин, който е канцероген. Тялото също не може да усвои сурови гъби, което означава, че не няма никаква полза от консумацията им.

Варените гъби съдържат много хранителни вещества. Те включват протеини, въглехидрати, калций, селен, цинк, холин, витамин D, фибри, калий, магнезий, витамин С и няколко витамина от група В, включително фолиева киселина.

За да придадете страхотен вкус на варените гъби, задушете ги в зехтин или масло с чесън.

Печена чушка

Лекото варене улесняна организна да усвои техните каротеноиди, които са мощни антиоксиданти.


Белите чушки съдържат каротеноиди, които са мощни антиоксиданти. Белите чушки придобиват хранителна стойност, когато се сварят. При готвенето се разграждат клетъчните стени, което прави каротеноидите по-лесни за усвояване от тялото. Трябва да се внимава обаче да не се преварят чушките, за да не се загуби част от витамин С, който съдържат.

За да извлечете максимума от чушката, опитайте да я запържите леко. В идеалния случай те трябва да са леко хрупкави, а не меки и препечени.

Готвени моркови

Готвенето на морковите увеличава съдържанието на антиоксиданти за сметка на нивата на витамин С.


Има силна връзка между антиоксидантите и дълголетието. Те могат да помогнат за предпазване на тялото от различни видове рак.

Морковите са пълни с антиоксиданти. Ето защо диетолозите често препоръчват. Варенето повишава значително нивото на антиоксидантите. След термична обработка нивото на витамин С намалява. Ако консумирате моркови за допълнителни антиоксиданти – сгответе ги! Ако искате да повишите нивата на витамин С, яжте ги сурови в салата или зелева салата.

Предпочитате ли готвене на моркови? Ако го направите, опитайте да глазирате морковите с мед, преди да ги печете във фурната. Можете също да добавите моркови към асортимент от успокояващи горещи супи и яхнии.

Варен спанак

Ще усвоите повече желязо и калций от спанака, ако го ядете варен.

Спанакът съдържа витамин С, витамин А, витамин К, желязо, фолиева киселина и калий. Поради богатото си съдържани на хранителни вещества, диетолозите наричат ​​спанака суперхрана. Листата от спанак са чудесни за салата или сандвич. Въпреки това, повече хранителни ползи се добиват, ако спанакът е сготвен.

Спанакът е вкусен, когато е пържен. Вкусен е и в паста със спанак или в палачинки. Ако искате да се почерпите, опитайте да използвате спанак, за да направите гръцки вегетариански сладкиш, наречен spanakopita. Потърсете в интернет рецепти за спанак за допълнително вдъхновение.

Leave a Reply