Болезнен цикъл (дисменорея) – как да се справим

Гинекология менструален цикъл

Болезненият менструален цикъл, наричан дисменорея, е често срещаната патология при жените във всяка възраст – от появата на първата менструация – т.н. менархе – до настъпването на менопаузата. Болковият синдром е с различна интензивност, но много често е толкова силно изразен, че нарушава всекидневната дейност на жените.

Какво представлява дисменореята?

Болезнената менструация се причинява от маточни крампи, които предизвикват тъпа болка в ниската част на корема и таза. Те се появяват преди или по време на менструация и се срещат при около половината от жените в репродуктивна възраст.

Дисменореята може да бъде първична и вторична. 

Първична е, когато липсва гинекологично заболяване. Тя се появява в началото на овулаторните цикли – когато яйчниците станат функционално активни и започнат да отделят зряла яйцеклетка. Това се случва обикновено до 12 месеца след появата на менархе. Обикновено първичната дисменорея преминава или отслабва значително след бременност и раждане, но не винаги.

Вторичната дисменорея се появява по-късно, а не заедно с менархето. Т.е. в началото не е била болезнена. Болката се появява по-късно и е следствие на развиващ се патологичен процес в областта на вътрешните полови органи на жената, като:

  • ендометриоза – функционално активен еднометриум разпространен извън маточната кухина, 
  • аденомиоза – клетки на ендометриума навлизат в мускулния слой на матката, 
  • фиброзни образувания в матката,
  • тазововъзпалителна болест, 
  • поставени вътрематочни спирали.

На какво се дължи болезнената менструация?

Точната причина за болезнената менструация не е точно известна. Най-разпространеното схващане е свързано с увеличените нива на простагландините, които се секретират от маточната лигавица и са причина за маточни контракции и поява на болков синдром. Жените с болезнен мензис имат по-високи нива на простагландини в отделената менструална кръв, особено високи са нивата през първите дни.

Всеки месец в репродуктивния период на една жена при липса на оплодена яйцеклетка, която да се имплантира в маточната лигавица, се отделя една част от ендометриума – функционалния слой под формата на менструално кръвотечение. Смята се, че маточните контракции по време на цикъл имат своята роля при отстраняването на ненужните клетки на маточната лигавица. 

Една стара и нелишена от логика теория, опитваща се да изясни причините за дисменореята е механичната. Маточната шийка и нейният външен отвор, през която се излива менструалната кръв, не е достатъчно широк, за да позволи бързо оттичане на кръвта. Последната се задържа и съсирва и за да я изхвърли, матката прави контрации, водещи до разширяване на канала. В подкрепа на тази теория идват фактите, че първичната дисменорея намалява или преминава след раждане, както и фактът, че болката е в началото на цикъла.

Менструалната болка започва преди настъпването на мензиса и след това постепено изчезва в рамките на 48 часа. Тежестта на дисменореята се свързва пряко с ранна поява на първата менструация – менархе, повишено телесно тегло, стрес, депресия, употреба на алкохол и цигари.

Много често болезнена менструация се придружава от диария, главоболие, болка в гърба, гадене или повръщане.

Фактори, които имат отношение към дисменореята са:

  • възраст под 30 години;
  • първа менструация на възраст най-много на 11 години;
  • нередовно менструално кървене;
  • пушене;
  • стрес.

Какво е лечението на дисменореята?

Най-често терапията на това състояние се състои в прилагане на медикаменти, които облекчават симптомите – спазмолитици, които разхлабват мускулатурата на шийката, намалят силата на крампите, различни нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), потискащи простагландиновия синтез.

НСПВС, които най-често се използват са индометацин, диклофенак, етодолак, ацеклофенак,
производните на пропионова киселина – ибупрофен, напроксен, кетопрофен, декскетопрофен
салицилати – ацетилсалицилова киселина, холин салицилат; оксиками: пироксикам, теноксикам, лорноксикам, мелоксикам и други.

Добра комбинация е съчетанието на спазмолитик с НСПВС. Например бускопан, или спазмол или но-шпа 2х1 тб. и ендол или друго нестероидно противовъзпалително средство под формата на ректална свещичка 2х1 през първите два дни на цикъла.

Някои жени прибягват до прием на ацетилсалицилова киселина (аспирин), която безспорно има болкоуспокояващо действие, но не е препоръчителна, тъй като има противосъсирващо действие и може да предизвика обилно кървене.

Други лекарствени продукти, които се използват с цел облекчаване на болката по време на мензис, са оралните контрацептиви. Тяхното действие се изразява в потискане на овулацията.

Често жените се чувстват по-добре при използването на загряващи възглавници, които поставят върху ниската част на корема. Това води до отпускане на мускулатурата на матката и до частично облекчение на болката. Добрата почивката и коремният масаж също имат благоприятно въздействие при дисменорея.

От помощ могат да са също здравословна диета. Намалете количеството кафе и алкохол през периода на менструацията и опитвайте да избягвате обработени или мазни храни. Яжте повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба, като например сьомга, риба тон и сардини, богати на мастни киселини Омегa-3;

Необходими са повече изследвания, но някои доказателства показват, че витамин В1 наричан още тиамин и магнезият могат да помогнат за намаляване на менструалните спазми. Обикновено се получават в изобилие чрез здравословна диета, храни богати на витамин В1 и магнезий; физически упражнения. Редовните физически упражнения между менструациите са добра идея. По време на менструацията, правете разтягания или вървете пеша за намаляване на болката.

Д-р П. Панайотова, акушер-гинеколог

Leave a Reply