Нередовна менструация – проблеми и решения

Гинекология Лек от природата менструален цикъл

Нарушението в менструалния цикъл (нередовната менструация) е оплакване при жените, свързано с подраняване, закъсняване или пълна липса на менструален цикъл.

Физиологично менструалният цикъл има продължителност между 21 и 35 дни при различните жени, обичайно в повечето случаи е 28 дни. Менструалното кървене продължава средно от четири до седем дни, при което отделянето на ендометриума се съпровожда и с известно кървене – между 10 и 100 мл кръв, средно около 40 мл.

Пълната липса на менструация се нарича аменорея и може да бъде първична и вторична, а според това дали някога или не – физиологична и патологична.

За първична аменорея се говори в случаите, при които след 16-годишна възраст все още не е дошла първата менструация на момичето (менархе), независимо от развитието на вторичните полови белези, а причините могат да бъдат най-разнообразни – вродени аномалии на влагалището, на маточната шийка, на химена; синдроми като синдром на Морис, Майер-Рокитански, Търнър, различни тумори, стрес.

Вторичната аменорея е прекъсване на менструацията за повече от 3 месеца при жени с настъпило менархе. Тя може да бъде физиологична (нормална) и патологична.

Физиологична е аменореята по време на бременност, кърмене или след настъпването на менопаузата.

Патологичната аменорея най-често се дължи на нарушения на неврохормоналната регулация на менструалния цикъл.

Нередовна менструация може да се прояви под различна форма:

  • менструален цикъл, който продължава под 21 или над 35 дни;
  • продължително и обилно менструално кървене;
  • аменорея (липса на менструация повече от 90 дни);
  • олигоменорея(менструация, настъпваща през по-голям интервал от време);
  • дисменорея (болезнена менструация);
  • нередовното менструално кървене може да се прояви като кървене между две менструации.

Контролът на менструалния цикъл се осъществява от т.н. ос хипоталамус-хипофиза-яйчници. А изразът на цикличните промени е от последното стъпало – матката.

Най-високото ниво е кората на главния мозък, ретикуларната формация, центърът на обонянието, епифизата и др. Второто е хипоталамусът, откъдето се секретира пулсативно хормон – гонадотропин-рилизинг хормон, стимулиращ от своя страна предния дял на хипофизната жлеза, където се намират специфични клетки, произвеждащи гонадотропните хормони – FSH, LH и пролактин.

Нивото на тези хормони влияе върху яйчниците за производството на женските полови хормони – естрогените и прогестерона. Така яйчниците се явяват четвърто ниво на регулаторната система, а отделяните от тях хормони променят петото – маточната лигавица, цервикалната слуз, както и маточната мускулатура в известна степен.

В яйчниците на зрялата жена всеки месец се наблюдава повтарящ се цикъл от промени, като се развиват 3 неразривно свързани помежду си процеса – образуването на зрял, годен за овулация фоликул, синтез на женски полови хормони и образуване на зряла, годна за оплождане яйцеклетка. Всяко нарушение на един от тези процеси задължително уврежда и останалите.

Фазите на менструалния цикъл са три.

  • фоликуларната – започва от първия ден на менструалното кървене и продължава до началото на следващата фаза – овулаторната. Яйцеклетката узрява във фоликула и се стимулира нарастването на маточната лигавица“;
  • овулаторната, узрелият фоликул се пука и се освобождава яйцеклетката. Тя обхваща кратък период от време – около 12 часа. „Именно този процес – на освобождаването на яйцеклетката, се нарича овулация. След това тя се придвижва по маточната тръба до матката;
  • лутеалната фаза – тя продължава от овулацията до появата на следващото месечно кървене, ако не настъпи бременност.

След освобождаването на яйцеклетката, спуканият фоликул се превръща в т.нар. жълто тяло, което произвежда хормон – прогестерон, подготвящ лигавицата на матката за прикрепването на оплодената яйцеклетка в нея. Ако оплождане и имплантация не настъпят, цикълът се завърта отново.

Диагнозата „нередеовен менсис“ се поставя от специалист акушер-гинеколог след щателна анамнеза, преглед – УЗ и физикален, КТ при по-особени случаи, хормонални изследвания.

Лечението на нарушенията в менструалния цикъл се извършва според причината, която го предизвиква. Оперативно, ако се касае за атрезии на маточната шийка, влагалището или химена, и хормонално (най-често) поради нарушение на различните нива на регулация на менструалния цикъл. Лечението е сложно, а по някога и продължително, затова се извършва по съвет и под контрол на лекар.

Ето няколко разпространени лека от природата, използвани в народната медицина.

Бабини зъби (Tribulus terrestris)

Бабини зъби; снимка: уикипедия

Лабораторни изследвания са показали, че при синдрома наполикистозните яйчници (СПКЯ) е постигната 67% ефективност при предизвикване на овулация, последвана от менструация. Няма достатъчно информация за въздействието на тази билка върху човешкия организъм, затова тази билка все още не се прилага като рутинно средство за лечение на поликистозни яйчници и нарушения в менструацията.

Препоръчваната доза за жени е по 300 или 400 милиграма дневно от 5 до 14 ден на менструалния цикъл. Наблюдавано е нормализиране на менструалния цикъл след 3 месечно прилагане на билковата терапия с бабини зъби и в 3 % от случаите е настъпило забременяване след 3 месечното приемане на билката.

Аспарагус (Asparagus racemosus)

Аспарагус; снимка: уикипедия

Известна още като „Шатавари“, превежда се – „притежаваща 100 мъже“. Той се среща в индийските тропически гори. Билката първоначално е получила славата на общоукрепващо средство, което повишаващо защитните сили на организма. Аспарагусът е полезен в борбата със стрес индуцираното безплодие. Подобрява функционалното състояния на цялата репродуктивна система на жената, чрез подобряване на кръвообращението на половите органи. Участва също в нормализирането на менструалния цикъл, чрез регулирането на естрогеновите нива, посредством стероидни сапонини (активни съставки в корените на растението.) Обичайната дозировка на билката е 1000 милиграма дневно, обикновено е на таблетки. Препоръчва се да не е с произход от Индия, поради повишения риск от замърсяване на билката с тежки метали.

Бял равнец (Achillea millefolium)

Тази билка е известна със стимулиращото си действие върху маточната мускулатура. Повишавайки съкратителната активност на мускулите на матката се разкъсват кръвоносните съдове, които свързват функционалния и базалния слой на маточната лигавица. В резултат на този процес се предизвиква менструално кървене. Този механизъм за предизвикване на менструално кървене е най-ефективен при слаба матка. Белият равнец се препоръчва на жени, които имат по-дълъг интервал между два последователни мензиса. Ако дълго време не сте имали менструация и сте сигурни, че не сте бременна чаят от бял равнец може да бъде ефективен за предизвикване на менструално кървене.

Чаят от бял равнец се пие в последните дни преди очакваната менструация. Ако сте бременна не трябва да пиете чай от бял равнец, защото това може да предизвика спонтанен аборт.

Бял божур (Paeonia Officinalis)

Тази билка много често се култивира в домашни условия, за украса. Малко хора знаят за лечебните свойства на красивото цвете. Белият божур се използва при лечението на анемични състояния, едновременно с това тази билка подобрява кръвообращението на органите разположени в малкия таз. Paeonia Officinalis съдържа активното вещество паеонифлорин (paeoniflorin). Тази субстанция има мускулорелаксиращ, аналгетичен и спазмолитичен ефект. Освен това за растението има косвени данни, че възстановява нормалната синтеза на половите хормони, с което участва в нормализирането на менструалния цикъл.

Див пелин (Artemisia vulgaris)

Използвал се е още от дълбока древност за предизвикване на менструално кървене. В миналото се е използвал като средство за предизвикване на аборт, когато се прилага в по-висока концентрация. За дивия пелин се твърди, че леко повишава мускулната съкратителност на матката. Неговото действие се обяснява с наличието на биоактивни субстанции като: цинеол, борнеол, тауремизин. Тези субстанции имат и апетитовъзбуждащи и антидепресивни свойства.

Начин на приложение: Може да си приготвите запарка от див пелин, чрез накисване на 1 чаена лъжица от корени на растението в 350 милилитра вряща вода. Оставя се да се кисне в продължение на половин час. След това получената отвара се изпива на 4 порции за един ден.

Важно! Преди да започнете употребата на която и да е билка или билков продукт, се консултирайте с наблюдаващия лекар!

Д-р П. Панайотова, акушер-гинеколог

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Библиография:

Danforth’s Obstetrics and Gynecology

Irregular periods – NHS (www.nhs.uk)

Лечебни растения на България, В. Каниски, 2011

Leave a Reply