Храни, които чудесно заместват кафето!

Лек от природата здраве за всички здрави и красиви

Някои храни, богати на протеини, са чудесен заместител на кафето. Те оказват влияние върху психиката и тонуса на човек, сравнимо в това на кофеиновата напитка. Такива храни са канелата, ананасът и сушените плодове. Това разкри диетологът д-р Елена Соломатина в интервю за „Вечерна Москва“.

Канела

Ако добавяте канела към всяка сутрешна напитка, която консумирате, това ще помогне на тялото ви да абсорбира глюкозата по-добре и да се събудите по-бързо. 

Яйца

Яйцата съдържат протеин, а в жълтъка им има холин – веществото, което е предшественик на ацетилхолина. „Известно е, че ацетилхолинът ускорява предаването на нервните импулси“, споделя д-р Соломатина.

Ананас, сушени плодове и карфиол 

Експертът отбелязва също, че ананасите, сушените плодове и карфиолът помагат за ободряването. Причината е огромното количество хранителни вещества в тези продукти. Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, това може да причини слабост и летаргия. В този случай богатите на йод храни ще ви дадат енергия – това са мазни риби, водорасли, орехи и семена от киноа, пояснява експертът.

Храни, богати на фибри

Храната, богата на диетични фибри, също може да зареди човек с енергия – това са зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени храни. Какво ще се случи с тялото ви, ако се откажете от кафето само за 1 месец.

Млечни продукти и храни, богати на витамин Д

Млечните продукти възстановяват чревната микрофлора. Тя е отговорна за огромен брой процеси, протичащи в тялото, както и за нивата на енергията, обяснява диетологът.

Д-р Соломатина съветва да се обърне внимание на храната, която съдържа витамин D. Недостигът му причинява слабост и сънливост. Мастната риба и черният дроб от треска са отлични източници на този витамин.

Храни, богати на витамин С

Те ще ви помогнат да останете енергични през целия ден. Към тях се отнася киселото зеле, цариградското грозде, зелените ябълки и цитрусовите плодове. Освен това тези храни са богати на фибри, отбелязва експертът. Ако искате кафето да е полезно за здравето ви, направете това

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар или диетолог!

Leave a Reply