Нередовен цикъл – билки, които помагат

Без рубрики

Нарушението в менструалния цикъл (нередовната менструация) е оплакване при жените, свързано с подраняване, закъсняване или пълна липса на менструален цикъл.

Нормалният менструален цикъл има продължителност между 21 и 35 дни при различните жени, средно 28 дни. Менструалното кървене продължава обикновен от четири до седем дни, при което отделянето на ендометриума се съпровожда и с известно кървене – между 10 и 100 мл кръв, средно около 40 мл.

Пълната липса на менструация се нарича аменорея и може да бъде първична и вторична, а според това дали някога или не – физиологична и патологична; а продължителната липса или наличие на оскъдна менструация – олигоменорея.

В народната медицина са познати редица билки, които имат доказан ефек върху регулацията на менструалния цукъл

Бабини зъби (Tribulus terrestris)

Бабини зъби; снимка: уикипедия

Лабораторни изследвания са показали, че при синдрома наполикистозните яйчници (СПКЯ) е постигната 67% ефективност при предизвикване на овулация, последвана от менструация. Няма достатъчно информация за въздействието на тази билка върху човешкия организъм, затова тази билка все още не се прилага като рутинно средство за лечение на поликистозни яйчници и нарушения в менструацията.

Препоръчваната доза за жени е по 300 или 400 милиграма дневно от 5 до 14 ден на менструалния цикъл. Наблюдавано е нормализиране на менструалния цикъл след 3 месечно прилагане на билковата терапия с бабини зъби и в 3 % от случаите е настъпило забременяване след 3 месечното приемане на билката.

Аспарагус (Asparagus racemosus)

Аспарагус; снимка: уикипедия

Известна още като „Шатавари“, превежда се – „притежаваща 100 мъже“. Той се среща в индийските тропически гори. Билката първоначално е получила славата на общоукрепващо средство, което повишаващо защитните сили на организма. Аспарагусът е полезен в борбата със стрес индуцираното безплодие. Подобрява функционалното състояния на цялата репродуктивна система на жената, чрез подобряване на кръвообращението на половите органи. Участва също в нормализирането на менструалния цикъл, чрез регулирането на естрогеновите нива, посредством стероидни сапонини (активни съставки в корените на растението.) Обичайната дозировка на билката е 1000 милиграма дневно, обикновено е на таблетки. Препоръчва се да не е с произход от Индия, поради повишения риск от замърсяване на билката с тежки метали.

Бял равнец (Achillea millefolium)

Тази билка е известна със стимулиращото си действие върху маточната мускулатура. Повишавайки съкратителната активност на мускулите на матката се разкъсват кръвоносните съдове, които свързват функционалния и базалния слой на маточната лигавица. В резултат на този процес се предизвиква менструално кървене. Този механизъм за предизвикване на менструално кървене е най-ефективен при слаба матка. Белият равнец се препоръчва на жени, които имат по-дълъг интервал между два последователни мензиса. Ако дълго време не сте имали менструация и сте сигурни, че не сте бременна чаят от бял равнец може да бъде ефективен за предизвикване на менструално кървене.

Чаят от бял равнец се пие в последните дни преди очакваната менструация. Ако сте бременна не трябва да пиете чай от бял равнец, защото това може да предизвика спонтанен аборт.

Бял божур (Paeonia Officinalis)

Тази билка много често се култивира в домашни условия, за украса. Малко хора знаят за лечебните свойства на красивото цвете. Белият божур се използва при лечението на анемични състояния, едновременно с това тази билка подобрява кръвообращението на органите разположени в малкия таз. Paeonia Officinalis съдържа активното вещество паеонифлорин (paeoniflorin). Тази субстанция има мускулорелаксиращ, аналгетичен и спазмолитичен ефект. Освен това за растението има косвени данни, че възстановява нормалната синтеза на половите хормони, с което участва в нормализирането на менструалния цикъл.

Див пелин (Artemisia vulgaris)

Използвал се е още от дълбока древност за предизвикване на менструално кървене. В миналото се е използвал като средство за предизвикване на аборт, когато се прилага в по-висока концентрация. За дивия пелин се твърди, че леко повишава мускулната съкратителност на матката. Неговото действие се обяснява с наличието на биоактивни субстанции като: цинеол, борнеол, тауремизин. Тези субстанции имат и апетитовъзбуждащи и антидепресивни свойства.

Начин на приложение: Може да си приготвите запарка от див пелин, чрез накисване на 1 чаена лъжица от корени на растението в 350 милилитра вряща вода. Оставя се да се кисне в продължение на половин час. След това получената отвара се изпива на 4 порции за един ден.

Важно! Преди да започнете употребата на която и да е билка или билков продукт, се консултирайте с наблюдаващия лекар!

Д-р П. Панайотова, акушер-гинеколог

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Библиография:

Danforth’s Obstetrics and Gynecology

Irregular periods – NHS (www.nhs.uk)

Лечебни растения на България, В. Каниски, 2011

А сега прочетете:

Осем „женски“ болести, при които лененото семе помага

Сусамът и витамините на младостта

Шест храни, които сърцето обича

Leave a Reply