Проучване: Цезарово сечение и рискът от хранителни алергии през първата година от живота

Бременност и раждане Цезарово сечение

Раждането с цезарово сечение не е свързано с повишен риск от хранителни алергии през първата година от живота. Това показват резултатите от проучването на Детския изследователски институт – Мърдок (MCRI), публикувани на 18 май 2022 г. в Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Раждането с цезарово сечение не е свързано с повишен риск от хранителна алергия през първата година от живота, според ново проучване.

Проучването установява, че цезаровото сечение, при започнало или не раждане, по избор или по спешност, сравнено с вагиналното раждане, не повлиява вероятността от хранителни алергии на 12-месечна възраст.

Доцент Рейчъл Питърс (Rachel Peters) от Университета в Мърдок, (Murdoch Children’s) каза, че връзката между метода на раждане и риска от хранителна алергия остава неясна поради липсата на проучвания, свързващи точните резултати от теставе за хранителни алегии и раждането с цезарово сечение.

В проучването са били включени 2 045 бебета от проучването HealthNuts, а данните са свързани с  Victorian Perinatal Data Collection за подробна информация за вродените фактори.

Проучването установява, че от 30% от родените с цезарово сечение, 12,7% са имали хранителна алергия в сравнение с 13,2% от родените вагинално.

„Не открихме значителна разлика в хранителните алергии при деца, родени чрез цезарово сечение, в сравнение с деца, родени вагинално“, каза доцент Питърс.

Доцент Питърс казва още, че потенциалната връзка между цезарово сечение и алергиите може да отразява разликите в ранното излагане на микроби (бактерии от вагината на майката) по време на раждането.

„Имунната система на бебетата претърпява бързо развитие по време на неонаталния период. Начинът на раждане може да повлияе на нормалното развитие на имунната система. Бебетата, родени с цезарово сечение, са по-малко изложени на бактерии от червата и влагалището на майката, което засяга състава на микробиома на бебето и развитието на имунната система. Изглежда обаче, че това не играе голяма роля в развитието на хранителни алергии.“

Според авторите на проучването, техните констатациите ще помогнат при оценяване на рисковете и ползите от цезарово сечение и ще дадат сигурност на майките, които се нуждаят от подобни интервенции, чче бебето им е не изложено на значително по-висок риск от хранителни алергии, в сравнения с бебетата, родени по вагинален път.

Резултатите показват също, че 30% от алергиите към фъстъци и 90% от алергиите към яйца отзвучават естествено до шестгодишна възраст.

Резултатите, публикувани в Journal of Allergy and Clinical Immunology, показват още, че бебета с ранна и тежка екзема и множество алергии е по-малко вероятно да надраснат алергиите си към яйца и фъстъци.

Тези бебета трябва да бъдат насочени към ранни интервенционни проучвания, които оценяват нови лечения за хранителни алергии, като орална имунотерапия.

„Даването на приоритет на изследванията на тези и бъдещи интервенции за бебета, за които е по-малко вероятно да надраснат естествено алергиите, ще донесе най-голяма полза за ресурсите за здравеопазване и финансирането на научни изследвания“, каза тя.

Превод Петър Димитров

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Източник: Cesarean Births Not Linked to Increased Risk of Food Allergy During First Year of Life, SciTechDaily

Справка: References: “Mode of Birth Is Not Associated With Food Allergy Risk in Infants” by Anne Currell, MEpi; Jennifer J. Koplin, PhD; Adrian J. Lowe, PhD; Kirsten P. Perrett, MBBS, PhD; Anne-Louise Ponsonby, MBBS, PhD; Mimi L.K. Tang, MBBS, PhD; Shyamali C. Dharmage, PhD and Rachel L. Peters, PhD, 18 May 2022, Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.
DOI: 10.1016/j.jaip.2022.03.031

“The natural history of peanut and egg allergy in children up to age 6 years in the HealthNuts population-based longitudinal study” by Rachel L. Peters, PhD; Imma Guarnieri, MBiostat; Mimi L.K. Tang, PhD; Adrian J. Lowe, PhD; Shyamali C. Dharmage, PhD; Kirsten P. Perrett, PhD; Lyle C. Gurrin, PhD and Jennifer J. Koplin, PhD, 18 May 2022, Journal of Allergy and Clinical Immunology.
DOI: 10.1016/j.jaci.2022.04.008

Leave a Reply