Защо задължително трябва да ядем боровинки поне веднъж седмично

Лек от природата Менопауза здраве за всички

Боровинките са много богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които предпазват от негативните ефекти на окисляването и свободните радикали. Те често са етикетирани като суперхрана, с ниско съдържание на калории, невероятно полезни за здравето.

Боровинките – суперхрана, с ниско съдържание на калории и невероятно добри за човешкото здраве. Снимка: İStock

Съществуват редица причини, поради които те трябва да присъстват в менюто ни, особено на жените в менопаузата.

Ето защо:

1. Укрепват костите

Те са богати на калций, желязо, магнезий, манган, цинк и фосфор, които са от ключово значение за здравите кости.

2. Грижа за кожата

Антоцианинът помага на боровинките да се борят с окислителното увреждане на ДНК, докато изобилието от витамин С е основен фактор за изграждането на колаген. Затова редовната им консумация може да помогне за намаляване на признаците на стареене, бръчки, старчески петна и акне.

3. Намаляват лошия холестерол

Изследванията показват, че фибрите и антиоксидантите могат да помогнат за разтварянето на лошия холестерол. Проучвания в Journal of the Academy of Nutrition разкриват, че ежедневната консумация на боровинки помага за подобряване на кръвното налягане и артериалната скованост при жените.

4. Поддържат здравето на сърдечно-съдовата система

Боровинките съдържат полифеноли, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и могат да допринесат за здравето на сърцето и да намалят други сърдечни проблеми. Те също така могат да регулират кръвното налягане.

По-голямата част от жените след менопауза развиват високо кръвни налягане – хипертония, промени в съдовите стени, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. В борбата с нея все повече хора избират лекове от природата. Проучвания in vivo и ограничен брой клинични проучвания показват антихипертензивните и съдови защитни ефекти на боровинките.

Учените научно са доказали, че в постменопауза, редовната консумация на боровинки като профилактика и в начален стадий на хипертония водят до стабилизиране на нивата на артериалното кръвно налягане, вероятно поради наличието на азотен оксид.

А сега прочетете:

Проблемът с излишните килограми през менопаузата

Как да преборим безсънието през менопаузата

Млечните продукти, остеопорозата и фрактурите в менопаузата


Leave a Reply