Как да разберете дали дали тялото ви се нуждае от йод

Безплодие Лек от природата здраве за всички

Йодът е важен елемент за нормалното функциониране на организма. Той е ключът към здрава щитовидна жлеза и ефективен метаболизъм. Минералът стабилизира телесното тегло, играе важна роля в развитието на мозъка при децата, оптимизира имунната система и костна система, контролира дейноността на сърцето и репродуктивното здраве (плодовитостта) , както при жените, така и при мъжете.

„При хората, които постоянно живеят в условия на йоден дефицит и не получават йодна профилактика, умствената работоспособност (нивото на IQ) намалява с 10-13%, което е свързано с по-ниски академични резултати при децата, а при възрастните – с по-ниска икономическа производителност и по-ниски заплати“, казва заместник-директорът на Националния институт по ендокринология към Министерството на здравеопазването на Руската федерация Екатерина Трошина.

Щитовидните проблеми са сравнително често срещани, особено при жените. При някои двойки те могат да бъдат фактор за трудно зачеване. Изследването на функцията на щитовидната жлеза не бива да бъде пренебрегвано като част от общата оценка на репродуктивния статус.

Ако не приемате достатъчно количество йод с храната, тялото ще започне да ви подсказва това.

Симптомите, за които е добре да следите са:

 • подуване в областта на шията;
 • неочаквано повишаване на теглото;
 • психическа и физическа умора;
 • косопад и чупливи нокти;
 • суха и люспеста кожа;
 • безсъние;
 • прекомерно потене;
 • промяна на пулса и високо кръвно налягане;
 • раздразнителност;
 • затруднения в ученето и паметта;
 • обилно кървене по време на менструация.

Ето няколко теста, които ще ви помогнат да разберете дали организмът страда от недостиг на йод.

Домашни тестове за липса на йод

Възможно е и да нямате ясно изразени симптоми за недостиг на йод или да намирате друго обяснение за гореизброените неразположения и състояния. В такива случаи проверете дали страдате от липса на минерала чрез някой от следващите тестове, които се правят в домашни условия.

Тест с йодна решетка

За да си направите теста с йодна решетка, ще имате нужда от памучен тампон (или клечка с памучно тампонче) и йодна тинктура 5%.

Потопете тампона в разтвора. Нанесете върху кожата, като направите няколко вертикални и хоризонтални линии с тампона, така че да се образува мрежа от квадрати с размер около 1/1 см. Важно е да не нанасяте йода в областта на щитовидната жлеза.

Наблюдавайте след колко време ще изчезне “йодната решетка”. Ако това се случи до 4-6 часа, страдате от сериозен йоден дефицит.
В случай че решетката изчезне между 6 и 12 часа след нанасянето й, липсата на йод е средна.
Запазването на йода върху кожата ви цяло денонощие показва, че нямате недостиг на минерала.

Тест с три йодни линии

Друг начин за определяне нивото на йод в организма е тестът с йодни линии. Той е подобен на предходния, прави се вечер преди сън, а резултатите са ясни на сутринта. Необходими са ви отново памучен тампон и йоден разтвор.

Преди лягане начертайте с йода 3 линии с различна дебелина (тънка, средно дебела и дебела/плътна) върху вътрешната част на ръката си.

Ако на следващата сутрин и трите линии са изчезнали, имате остър недостиг на йод.
Ако е останала само плътната линия, имате известен дефицит, който може да се компенсира с подходяща диета.
Ако е изчезнала само тънката линия, организмът ви получава достатъчни количества от важния минерал.

Ако искате да увеличите количеството йод в организма си, включете в диетата си храни, които са богати на този минерал.

Храни, богати на йод

Друг начин да компенсирате йодния дефицит е да консумирате напитка, приготвена от орехови черупки.

Необходими са ви половин чаена чаша орехови черупки и 2 чаени чаши вода. Изсипете черупките в малка тенджера и залейте с водата. Оставете течността на котлона и отстранете, след като заври. Прецедете и оставете да изстине. Съхранявайте в хладилник. Консумирайте по 1 супена лъжица от напитката преди всяко хранене от 1 до 4 месеца.

Най-ефективният метод за предпазване от болести, свързани с йодния дефицит, препоръчан от Световната здравна организация, е консумацията на йодирана сол.

––––––––––––––––––––––

Източник:

1 thought on “Как да разберете дали дали тялото ви се нуждае от йод

Leave a Reply