Храни, които подобряват кръвообращението и гарантират добро здраве

Без рубрики

Доброто кръвообращение е един от най-важните фактори за здравото тяло. То осигурява кислород и важни хранителни вещества на всяка клетка и тъкан от организма. Проблемите с кръвообращението може да са предпоставка за много сериозни здравословни проблеми във всички периоди от живота, а за жените – особено в периода на менопаузата.

Защо доброто кръвообращение е важно?

Ако тъканите и клетките не получават всички ценни елементи, техните функциите се нарушават, а с това и тези на тялото като цяло. Кръвообращението помага и за изхвърлянето на токсините и отпадъчните продукти от тялото ни.

Кръвта транспортира въглеродния диоксид към сърцето и белия дроб, като токсините биват отвеждани до черния дроб и бъбреците, за да бъдат изхвърлени от тялото.

Как да разберем, че кръвообращението страда?

Първите признаци на влошено кръвообращение са:

 • бързо настъпваща или хронична умора,
 • болка в мускулите,
 • студени крайници,
 • разширени вени,
 • проблеми с концентрацията на вниманието и говора,
 • отслабване на паметта,
 • сънливост и отпадналост,
 • тремор (треперене) на ръцете и главата и др.

Причините?

Едни от най-значимите причини, които могат да доведат до лошо кръвообращение, са:

 • наднормено тегло,
 • диабет,
 • сърдечно-съдови заболявания,
 • кардиоваскулаторните промени у жените през менопаузата  – световъртеж и лесна уморяемост и др.

Как да си помогнем?

За по-добро кръвообращение се препоръчва активно спортуване, както и включването на някои храни в менюто ни. Здравословния и балансиран начин на живот спомага за по-доброто кръвообращение.

Ето и част от храните и напитките, полезни за нас:

Зелен чай

 Зелен чай – силен антиоксидант – намалява образуването на свободни радикали в организма и предпазва от увреждания на клетъчно ниво.

Зеленият чай е богат на антиоксиданти и те са причина за благоприятното му влияние върху кръвообращението. Антиоксидантите стимулират, подобряват и обогатяват кръвта ни с ценни и необходими вещества. Освен това имат силен противовъзпалителен ефекти и се борят със свободните радикали, а това е важен фактор за добро кръвообращение в организма и намаляване на риска от сърдечно-съдови усложнения.

Червено цвекло

Червено цвекло – холинът, който съдържа изчиства токсините черния дроб и тежките метали от тялото, съдържа малко желяз, но с много добро качество, което го прави чудесна храна за прочистване на кръвта.

Червеното цвекло е богато на нитрати – съединения, които се съдържат в някои храни и имат съдоразширяващи агенти. Нитратите са важни, тъй като разширяването и отпускането на стените на кръвоносните съдове спомага за по-лесния приток на кръв до тъканите и клетките, както и понижава високото кръвно налягане, което е често се проявява през менопаузата.

Листни зеленчуци

Консумацията на листни зеленчуци – спанак, рукола, маруля са превантивна мярка срещу проблеми с очите, анемията, високото кръвно налягане.

Зелените листни зеленчуци също се нареждат в тази категория, защото също са богати на естествени нитрати, които имат съдоразширяващи агенти. Те укрепват здравето на сърдечно-съдовата система и подобряват кръвообращението. Такива са например спанак, къдраво зеле и маруля. Сдъвквайте ги старателно преди преглъщане.

Канела

Канелата – контролира диабета, а чрез антиоксидантните си свойства помага за намаляване на кръвното налягане и „насърчава“ отпускането на кръвоносните съдове.

Канелата е една известна и често използвана подправка в нашата кухня. Наред с куркумата, пипера и чесъна имат благоприятно въздействие върху кръвообращението, а и са с положителни ефекти върху други аспекти от здравето ни. 

За да се чувствате добре, да сте в добро здраве е необходимо не само да избягвате вредните храни, но и да спортувате активно, да си набавяте достатъчно сън и да се храните здравословно и балансирано с храни, богати на важни елементи и вещества.

А сега прочетете:

Пет лесни и прости съвета за трайно понижаване на кръвната захар

Шест билки, които намаляват напрежението преди мензис

Орехите – суперхрана

Седем причини да похапваме репички и още седем – да стоим далеч от тях

Чудесна домашна смес, която изпълва с енергия

Leave a Reply