АМХ – кога се изследва и какво показва

Бременност и раждане Гинекология Женски стерилитет

Изследването на Анти-мюлеровия хормон (АМХ) се прави за оценка – най-често – на яйчниковия резерв при жените – индикатор за вероятността за забременяване; за определяне на времето до настъпването на менопаузата; при някои нарушения на менструалния цикъл; както и като туморен маркер при някои видове яйчникови тумори.

Какво е АМХ

АМХ е гликопротеинов растежен фактор, който циркулира в кръвта като димер, съставен от два идентични мономера, и се произвежда от гранулозните клетки на ранно зреещите яйчникови фоликули при жените и предимно от Сертолиевите клетки при мъжете. Яйчниковият резерв е броят на най-ранните фоликули при жените в даден момент. При раждане нивата на АМХ са по-високи при момичетата, с леко нарастване от втората до четвъртата година, след което относително стабилното му ниво в млада възраст постепенно намалява като белег на изчерпване на овариалната (яйчниковата) функция. В менопаузата този хормон не се открива. Спадът му предшества промяната в другите маркери за яйчников резерв като ФСХ и Инхибин B.

Изследването на АМН, заедно с други хормонални изследвания, като естрадиол и FSH, са добър подход за оценка яйчниковия им резерв, за оценяване на функцията на яйчниците и евентуално за предсказване началото на менопаузата.

Кога и защо се изследва

Индикации за изследване:на АМХ са:

  • за оценка на овариалния резерв,
  • предиктор за настъпване на климакс,
  • диагноза на вторичен хипогонадизъм,
  • маркер за оценка на вторична аменорея,
  • оценка на овариалния отговор и прогнозата на in-vitro фертилизацията,
  • като допълнителен диагностичен маркер при синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ),
  • като туморен маркер при гранулозо-клетъчните тумори – (Granulosa cell tumor – GCT), с по-добра достоверност от инхибина и естрадиола.

Как и кога се прави тестът за АМХ

Изследването на АМХ е кръвен тест, който може да бъде напрвен през всеки един ден от менструалния цикъл. Взема се венозна или капилярна кръв, от която се отделя серум. За да бъде правилно отчетена стойността, материалът трябва да бъде взет сутрин на гладно, без прием на медикаменти най-малко 12 часа преди изследването.

Какво показват стойностите

Референтни стойности са 1 – 6.8 ng/ml. Понижение под долната референтна граница е намаление/ изчерпване на яйчниковия резерв, а повишение над горната референтна граница е характерно при синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ) и при гранулозо-клетъчни тумори.

Нивата на АМХ корелират с броя на яйцеклетките извадени по време на in vitro процедури. Но дали АМХ характеризира качеството на яйцеклетките не е сигурно – в медицинската литература данните от различни проучвания са противоречиви.

Д-р П. Панайотова, акушер-гинеколог

А сега прочетете:

Нередовна менструация – проблеми и решения

Ановулация – причини, клинична картина, лечение

Аменорея – защо и кога

Нередовен цикъл – билки, които помагат

Какво се изследва (туморни маркери) при рак на яйчниците

Гинекологични възпалителни заболявания и инфертилитет (безплодие)

Осем „женски“ болести, при които лененото семе помага

Leave a Reply