Осем витамини и хранителни добавки, които наистина забавят стареенето

здраве за всички здрави и красиви

Витамините понякога се пренебрегват като средство срещу стареенето за сметка на огромното разнообразие от кремове и серуми. Изследванията обаче показват, че витамините са ключова част от забавянето на процеса на стареене в човешкия организъм.

Въпреки че нищо не работи толкова драстично, колкото концепцията на този художник показва, има витамини и хранителни вещества, които помагат за забавяне на процеса на стареене.

Локалните серуми и кремове могат да забавят признаците на стареене в областите, върху които се прилагат, но те не могат да се борят с процесите, които произтичат в тялото, а някои съставки против стареене не могат да се абсорбират през кожата, което прави локалното приложение безсмислено. Междувременно витамините действат отвътре навън, което води до вътрешно и външно здраве. Това не означава, че трябва да се откажете от локални решения – най-ефективните схеми против стареене използват както витамини, така и кремове за локално приложение, за да образуват мощна многостранна защита.

Витамините и добавките помагат да набавим необходимите хранителните вещества, особено когато имаме недостиг – и според експертите много възрастни не получават достатъчно витамин D или B12, което води до предотвратими свързани с възрастта разстройства. и лошо здраве.

Въпреки това, не всички витамини са еднакви, що се отнася до свойствата против стареене. Някои витамини са много по-ефективни в борбата с промените, свързани с възрастта, отколкото други. Ето защо тази статия изброява най-ефективните витамини, когато става въпрос да си придадете младежки блясък, кожа без бръчки и ново чувство за благополучие.

Концепцията против стареене

Докато локалните серуми и кремове могат да забавят признаците на стареене в областите, върху които се прилагат, те не могат да се борят със стареенето, което се случва в тялото ви, а някои съставки против стареене не могат да се абсорбират през кожата, което прави локалното приложение безсмислено. Междувременно витамините действат отвътре навън, което води до вътрешно и външно здраве. Това не означава, че трябва да се откажете от локални решения – най-ефективните схеми против стареене използват както витамини, така и кремове за локално приложение, за да образуват мощна многостранна защита.

Колаген

Ако приемате само една добавка против стареене, колагенът ще бъде най-добрият ви залог.

Колагенът е кралят на продуктите против стареене, поради което много процедури против стареене се фокусират върху обновяването или съживяването на производството на колаген в тялото, но можете да започнете процеса без игли, като просто добавите колаген към вашата диета.

Колагенът е протеин, който помага за поддържането на кожата и с напредването на възрастта произвеждаме по-малко от него, което води до бръчки и отпускане. Смята се, че производството на колаген започва да се забавя още в началото на двадесетте години. Въпреки това, когато телата ни започнат да забавят производството на колаген, можем да гарантираме, че нивата ни остават високи, като го приемаме. Доказано е, че добавките с колаген подобряват еластичността на кожата и намаляват бръчките.

12-седмично проучване при 72 жени установи, че редовните добавки, съдържащи 2,5 грама колаген (заедно с няколко други съставки), значително подобряват вида на еластичността и мекотата на кожата.

Ако изберете една добавка против стареене, изберете колаген. Но защо трябва да изберете само един, когато толкова много други вършат работата почти толкова добре?

Витамин А

В допълнение към приемането на витаминни добавки, можете да получите витамин А от диетата си, като ядете телешки черен дроб, яйца, домати, чушки, спанак и моркови.

Витамин А

Витамин А е най-силният аргумент защо трябва да продължите да приемате добавки с колаген. Този мощен витамин предотвратява и забавя ефектите от стареенето както вътрешно, така и външно.

Витамин А, известен също като ретинол, е ключова съставка в много добавки и серуми против стареене. Витамин А не се произвежда естествено от нашето тяло, което означава, че трябва да се консумира или с храни, богати на него, или като добавка. И има много причини за това, защото витамин А е златният стандарт, когато става въпрос за борба със стареенето.

Доказано е, че третиноинът, получен от витамин А, увеличава производството на колаген и намалява бръчките. Постига това, като пречи на ензимите, които разграждат колагена в дермалния слой на кожата, като вместо това насърчава създаването на нов колаген.

Витамин А не само помага на кожата ви; помага и на вътрешностите ви. Той насърчава по-добро зрение и по-силна имунна система и помага на сърцето и белите дробове да функционират правилно. Вътрешността също остарява, но този процес може да се забави с помощта на витамин А.

Витамин D

Набавянето на витамин D става чрез излагане на слънце или чеез храните, които съдържат витамин D – обогатено мляко, сьомга, риба тон и соя.

Витамин D е известен като слънчевия витамин, тъй като един от начините да се синтезира е чрез излагане на слънчева светлина. Но витамин D също е мощен витамин против стареене, удължава живота и вероятно намалява заболяванията, свързани със стареенето.

Проучванията показват също, че витамин D е ефективен за предотвратяване и преждевременно стареене чрез защита на кожата от ултравиолетовото лъчение, една от най-честите причини за бръчки и гънки.

Докато ефектът на витамин D върху стареенето остава незабелязан за дълго време, ново проучване показва, че витаминът на слънчевата светлина е много по-мощен, отколкото се смяташе преди, а проучване от 2016 г. установи, че витамин D може да увеличи средната продължителност на живота с 33%.

Витамин Е

Витамин Е е от съществено значение за здравето и се намира в бадемите, слънчогледовите семки, фъстъците, аспержите, авокадото и мангото.

С напредването на възрастта телата ни се нуждаят от повече витамин Е, за да останем здрави, което не е изненадващо, тъй като витамин Е играе важна роля в регулирането на нашата имунна система.

Като един от първите слоеве на защита на кожата, витамин Е се среща естествено в нашето тяло, но бързо се изчерпва от излагането на слънчева светлина. Това не е добре, тъй като витамин Е е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, нестабилни атоми, които увреждат клетките и причиняват стареене.

Витамин Е не само предпазва кожата от бръчки и фини линии, но също така може да стимулира производството на колаген, като ускорява регенерацията на клетките и насърчава растежа на нова кожа. Проучванията показват, че приемането на витамин Е през устата като добавка значително повишава защитата срещу разграждането на колагена.

Витамин Е е полезен както за тялото, така и за кожата. Доказано е, че намалява риска от сърдечни заболявания и потенциално предпазва от когнитивен спад.

Ресвератрол

Можете да получите ресвератрол от добавки или от червено вино, фъстъци, грозде, боровинки, червени боровинки и черен шоколад.


Ресвератролът не е толкова известен колкото колагена, витамина А и витамин D, но той е мощен антиоксидант и едно от най-мощните ви средства против стареене.

Ресвератролът е отговорен за придаване на характерния червен цвят на гроздето и малините, както и за борбата с бръчките и фините линии. Въпреки че със сигурност можете да получите достатъчно ресвератрол, като направите горските плодове основен продукт във вашата диета, много по-лесно е да ги добавите към вашата диета като добавка.

Излагането на ултравиолетова радиация, като слънчева светлина, е един от основните виновници за стареенето на кожата. Но няма нужда да спирате да се наслаждавате на слънцето. Установено е, че ресвератролът предпазва кожата от преждевременно стареене, причинено от ултравиолетовото лъчение. Установено е също, че ресвератролът увеличава продължителността на живота. Не е лошо за толкова малко познат витамин.

Цинк

Диетичните източници на цинк включват стриди, пълнозърнести храни, червено месо, домашни птици, боб, ядки, раци и омари.


Цинкът е основен микроелемент, който се намира в червените кръвни клетки и играе важна роля в човешкото тяло, но нашите тела не произвеждат естествено цинк. Поради това трябва да си набавяме цинк чрез храна или добавки.

Нуждаем се от цинк за много неща, включително протеинов синтез, регулиране на имунната ни система и заздравяване на рани. Но цинкът е и мощен съюзник в борбата срещу стареенето. Установено е, че дефицитът на цинк ускорява процеса на стареене, като същевременно намалява значително риска от заболявания и инфекции, свързани с възрастта.

Цинкът също играе ключова роля в защитата срещу косопад, който е основната причина за стареенето както при мъжете, така и при жените. Тъй като цинкът играе важна роля в растежа и възстановяването на тъканта на косата, не е изненадващо, че проучванията показват, че приемът на цинкови добавки може да предпази от загуба на коса.

С толкова много ползи, цинкът си струва да добавите към вашата диета.

Куркумин

Куркумата е растението с най-голямо количество куркумин и е общодостъпна хранителна добавка.


Положителният ефект на куркумин върху стареенето отдавна е останал незабелязан, но ново изследване привлече вниманието към този полифенол. Установено е, че куркуминът, открит в корена на куркума, води до подобрения както в познанието, така и в паметта и в момента се проучва като възможно лечение на болестта на Алцхаймер.

Установено е също, че куркуминът удължава живота на голямо разнообразие от организми, от плодови мухи до червеи и дрожди, което кара изследователите да се съмняват дали може да се използва за същата цел при хората.

Има много различни причини за стареене, от оксидативен стрес до разпадане на клетките и загуба на дължина на теломерите и е установено, че куркуминът влияе положително на голямо разнообразие от тях. Все още обаче няма консенсус относно това колко куркумин се връща в кръвния поток, когато се приема през устата. Така, въпреки многото ползи против стареене, той е в дъното на списъка. Може би с по-нататъшни изследвания на куркума.

Селен (Se)

Източници на селен са ядките (особено бразилските), морските дарове, месото от органи и яйцата.

Селенът е микроелемент, който предотвратява дефицита на витамин Е. Може да се набави чрез диета или добавки. Нови изследвания показват, че селенът може да играе важна роля в борбата срещу стареенето, особено когато става въпрос за свързани с възрастта разстройства и заболявания като тумори и сърдечно-съдови заболявания.

Селенът също е свързан с по-дълги теломери, капачките, разположени в краищата на нашите хромозоми, които определят колко бързо остаряват клетките ни. Установено е, че възрастните хора с ниски нива на селен имат значително по-високи нива на смъртност от тези с високи нива на селен.

Въпреки това, все още няма достатъчно изследвания за свойствата на селена против стареене и много от най-обещаващите проучвания все още са нови. След време селенът може да се окаже супергерой против стареене, но засега той остава обещаващ фонов играч.

Силно и ефективно оръжие

Витамините са едно от най-силните ни оръжия, когато става въпрос за борба със стареенето, но за съжаление понякога не можем да получим необходимото количество само чрез диета. Въпреки това, с правилните добавки, можем да се борим със симптомите на стареене, независимо дали става дума за бръчки и фини линии, отпусната кожа, когнитивен спад или лошо физическо здраве.

Сусамът и витамините на младостта

Кумкуатът – незаменим през бременността и менопаузата

Защо задължително трябва да ядем боровинки поне веднъж седмично

Leave a Reply