Денят на най-дългото слънце – всичко, което трябва да знаем (видео)

Без рубрики

Юнското слънцестоене настъпи във вторник,  21 юни 2022 г., в 12:13 българско време, а с него и началото на лятото и най-дългия ден от годината. Слънцето ще се издига високо всеки ден, пресичайки небето. Междувременно на юг от екватора ще започне зимата. При нас дните ще стават все по-къси. Астролозите твърдят, че това е денят, в който се засилва влиянието на знаците Рак и Лъв и е време да се привлече нова енергия, за да се засили щастието в живота.

Какво е слънцестоене?

Древните хора са знаели, че пътят на слънцето през небето, продължителността на дневната светлина и местоположението на изгрева и залеза се променят през цялата година. Те изграждат и почитат паметници, които проследяват пътя на Слънцето като Стоунхендж или пещерата „Утробата“ в Родопите.

Днес знаем, че слънцестоенето е астрономическо събитие, причинено от наклона на оста на Земята и движението й в орбита около Слънцето.

Това е така, защото Земята не обикаля нашата звезда, въртейки се с ос, перпендикулярна на равнината на орбитата й. Вместо това нашето земно кълбо е наклонено по оста си с 23,44 градуса.

По време на юнското слънцестоене Земята е разположена така, че Северният полюс е наклонен най-много към слънцето. От Земята ще се вижда, че Слънцето грее директно над главата по обед на 23,44 градуса северно от екватора, по въображаемата линия, обграждаща земното кълбо, известна като Тропик на рака – кръстена на съзвездието Рак. 

 Слънцето изглежда, че стои неподвижно

Терминът „слънцестоене“ идва от латинската дума „solstitium“, което означава „слънцето стои неподвижно“. 

В деня на юнското слънцестоене Слънцето достига най-северното си положение, както се вижда от Земята. В този момент зенитът му не се движи на север или на юг, както през повечето други дни от годината, но стои все още над Тропика на Рака. След това обръща посоката си и отново започва да се движи на юг. 

В рамките на няколко дни преди и след слънцестоенето, Слънцето почти не променя деклинацията си, височината му пообяд в небето почти не се променя (височината се променя съгласно графика, която е близка до формата на горната камбанообразна част на синусоида.

Летен 24-часов таймлапс, заснет от полска арктическа станция.

Появява се по едно и също време по целия свят

Технически, юнското слънцестоене е точният момент от времето, когато Слънцето е директно над Тропика на Рака. През 2022 г. това ще се случи на 21 юни в 09:13 UTC , а по нашето местно време – в 12:13.

Може да бъде на 20, 21 или 22 юни

Въпреки че повечето хора смятат 21 юни за дата на юнското слънцестоене, това може да се случи по всяко време между 20 и 22 юни. На 22 юни слънцестоенето е рядко – последното слънцестоене на 22 юни UTC се е състояло през 1975 г. и няма да стане повече до 2203 г.

Най-ранният изгрев на годината не се случва в този ден

Най-ранният изгрев се случва дни преди юнското слънцестоене.

Дали слънцестоенето е първият ден на лятото?

Нито един световен орган не е определил официален ден, от който да започва всеки нов сезон, а гледната точка или традициите определят сезоните по различни начини.

В метеорологията например лятото започва на 1 юни. И всеки ученик знае, че лятото започва, когато звънне последният училищен звънец.

Традициите по света

Много народи от дълбока древност посрещат с почестви и тържества първия ден на лятото. някои от тяй са се забазили до ден днешен.

Египтяните смятали лятното слънцестоене за начало на нова година, което приблизително съвпадало с изгрева на звездата Сириус и идването на наводненията на Нил. Всъщност големите пирамиди са построени по такъв начин, че когато застанем при Сфинкса, слънцето се намира точно между двете пирамиди в деня на слънцестоенето.

В наши дни на този ден все още се провеждат много тържества, като огньовете на Сан Хуан в Испания, фестивалът Ансара в Северна Африка, церемонията за навършване на пълнолетие в Швеция или честването на Чичен Ица в Юкатан.

Може би 21 юни е най-широко признатият ден в Северното полукълбо – денят на който започва зимата в южната половина на земното кълбо. Няма нищо официално в това, но това е толкова дълготрайна традиция, че всички признаваме тази дата и очакваме по това време най-много топлина и светлина.

Скандинавските народи имат много тачен празник в този ден. Нощта на лятното слънце (Midsummer Eve)

Скандинавските народи имат много тачен празник в този ден. Нощта на лятното слънце (Midsummer Eve) е със значение в днешни времена подобно на Коледа и се отбелязва повсеместно с големи празненства във всички Скандинавски държави. През деня жените се окичват с венци от цветя и танцуват около т. нар. Майско дърво (Maypole). Вечерта се палят огньове, които да пречистят хората, има традиционна храна, музика, танци.

В Испания се празнува Денят на Сан Хуан. Отново се палят огньове, които се и прескачат. Има фойерверки и всенародно веселие.

В келтската традиция се чества денят на Св. Джон (St. John Day

В келтската традиция се чества денят на Св. Джон (St. John Day). Подобно на Нощта на лятното слънце и тогава се палят огньове за пречистване и обновление. Много популярна е сбирката на Стоунхендж. Според последните изследвания този паметник представлява гигантски слънчев часовник и е строено с тази цел – да бъде място именно на култа към Слънцето. И днес там се събират хора от цял свят да изпратят Слънцето в апогея му и да отправят молитвите си. От хипари до съвременни друиди (келтски жреци) – всички, които вярват в енергията на най- дългото лятно слънце се стичат на Стоунхендж.

На Изток също се празнува Лятното слънцестоене – приема се за празник на Ян енергията – мъжкото начало в света. В Китай се палят огньове и към предците се отправят молитви за закрила. От този ден обаче Ян намалява и се трансформира в Ин, която има своя апогей през зимното слънцестоене. В китайската традиция се слага акцент именно на трансформациите на енергиите.

У нас традицията не е с по-различен характер – езическото се вплита в християнското. Край Старосел, древно тракийско култово селище, се извършват ритуали в честа на Майката Земя и нейния син – Богът Слънце. Освещава се храна, течности като вино, мед, зехтин и се отправят молитви за закрила и здраве.

Еньовден също е част митологията на лятното слънцестоене. Според християнската традиция, това е рождения ден на Св. Йоан Кръстител. Билките, брани на този ден, могат да лекуват всякакви болести, защото в тях е съсредоточена най- много от живителната слънчева енергия.

Бегликташ в Странджа планина – Тракийско светилище

Специалистите по езотерика съветват на този ден да се правят големите планове за живота. Всичко, което се постига с насочена навън енергия. Взорът ни е насочен навън, към света, към бъдещето. Новият сезон трае до есенното равноденствие, когато е време за равносметка.

Денят на лятното слънцестоене е натоварен с много символика. Енергията на Слънцето – живителна, унищожителна и пречистваща, достига своя връх. Дали вярваме или не, това всеки си знае. Но има нещо в този така дълъг ден, нещо мистично.

Да празнуваме лятото

За нас в съвременния свят слънцестоенето е време да си припомним благоговението и разбирането, с което древните хора са гледали небето. Преди около 5 000 години хората са поставили огромни камъни в кръг на в сегашната Англия и са ги подравнили с изгрева на слънцестоенето през юни.

Ето графиката на НАСА, която представя как може да изглежда лятното слънцестоене, когато Стоунхендж е бил непокътнат:

Приблизително по същото време, когато в Англия се изгражда Стоунхендж, две големи пирамиди и след това Сфинксът са построени върху египетските пясъци. Ако стоите до Сфинкса по време на лятното слънцестоене и гледате към двете пирамиди, щяхте да видите слънцето точно между тях.

И макар да изглежда като ден за празнуване, всъщност на този ден пътят на Слънцето спира да се движи на север в небето и дните започват да стават постепенно по-къси.

Това обаче няма да се забележи веднага. Най-късият ден от годината е чак на 21 декември, когато настъпва Зимното слънцестоене.

Вижте долу Анимацията, създадена от Джон Нелсън с помощта на изображения от екипа на NASA Visible Earth.

–––––––––––––––––––––––

Източници:

All you need to know: June solstice 2021, Earth&Sk

11 Things About the June Solstice, Time&Date

Уикипедия

1 thought on “Денят на най-дългото слънце – всичко, което трябва да знаем (видео)

Leave a Reply