На море през бременността?

Бременност и раждане

Почивката по време на бременност е най-естественото ви право и добра възможност за почивка. Въпреки това много бъдещи майки си задават въпроса дали да отидат на почивка, докато са бременни, особено ако се касае за море. Ние ще Ви посъветваме какво трябва да знаете за една безпроблемна и приятна почивка. Да започваме!

. Ваканцията е добра възможност за почивка, тъй като след раждането ви очаква изморителен процес.

Можете ли да отидете на почивка по време на бременност?

Ако нямате здравословни проблеми по време на бременността, няма нищо лошо да отидете на почивка. Разбира се, с одобрението на Вашия лекар. Ваканцията е добра възможност за почивка, тъй като след раждането ви очаква изморителен процес.

До кой месец от бременността можете да пътувате?

Пътуването само по себе си не крие рискове за бременността. То е притеснително във случаите, в които вече има някакъв проблем – заплащващ аборт, ниско прекрепена плацента, опасност от преждевременно раждане, високо кръвно налягане и др.

От горенаписаното се разбира че първият и третият триместър на бременността рисковете са по-големи. Най-подходящият период за пътуване по време на бременност е второто тримесечие – т.н. „златен период“, когато сутрешното гадене намалява и организмът свиква с бебето, промените в тялото не са чак толкова големи, че да предизвикват неразположения като отоци, затруднени движения и др. Така че периодът между 14-та и 28-ма седмица е Вашето време за ваканция.

При опасност от преждевременно раждане (слабост на маточната шийка, многоплодна бременност и др), всяко пътуване след 36 седмици крие риск за Вас.

Избор на курорт

Ако въпросът е море или планина – отговорът е и двете. Но, ако дилемата е басейн или море – то тогава – море!

Можете и да поплувате за 15тина минути – без напрягане и преумора – ако морето е напълно спокойно и чисто, а водата – топла.

Не препоръчваме да пътувате до тропиците или райони, където ще имате проблеми с хигиената.
Преди да тръгнете, разберете местоположението на най-близката болница или здравно заведение в района, до който ще пътувате, и си го отбележете.
Не забравяйте да вземете медицинските си документи със себе си, включително вашите ехографски отчети, кръвни изследвания, карта за кръвна група, рецепти и лекарски мнения за допълнителни заболявания.

Почивка на море по време на бременност

„Можете ли да плувам в морето/басейна, докато съм бременна?“ Това е един от най-често задаваните въпроси от майките.

Опасности, които крие почивката на море

Според акушер-гинеколозите летният сезон има два рискови фактора – топлината и излагането на слънце. Топлината влияе по различен начин на жените, в зависимост от това в какъв стадий от бременността са те. Жените в ранна бременност са по-склонни към прималяване, прилошаване и понякога припадъци, докато тези в по-късната бременност по-често покачват кръвно налягане или получават оттоци

Ако жената усеща някои от симптомите на повишено кръвно налягане, тя трябва да го измери и, когато то е високо, е препоръчително да се обърне към своя гинеколог, който ще прецени дали това е притеснително или е в рамките на нормалното състояние. 

Да не забравяме, че приемът на достатъчно количество вода е особено важен за бременните, особено ако са море. препоръчително е да се пият около 200 милилитра вода или една водна чаша на „всеки светъл час от денонощието“, т. е през деня. Именно по този начин се компенсират загубите на течностите чрез дишането и изпотяването в горещите дни.

Плуването по време на бременност е много полезно, ако нямате здравословни проблеми и вашият лекар го одобрява. Можете и да поплувате за 15тина минути – без напрягане и преумора – ако морето е напълно спокойно и чисто, а водата – топла.

С какво да пътуваме до морето?

Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да предприемете дълго пътуване – естеството на транспортното средство или мястото, на което отивате, може да има някои последствия за вашата бременност.

Когато избирате вашето превозно средство, изчислете колко време ще ви отведе до Вашата дестинация, какъв ще е дискомфортът за Вас и респективно за бебето Ви, дали ако се наложе лекарска помощ, ще можете да я получите навреме. Желателно е да се избере превозно средство, което максимално бързо и безопасно ще Ви отведе до целта, на подходяща цена, разбира се!

Пътуване със самолет по време на бременност

Въздушното пътуване се счита за безопасно за жени със здрави бременности. Но преди да резервирате самолетен билет, най-добре е да се консултирате с лекар.

Промените в налягането по време на излитане и кацане нямат неблагоприятно влияние върху бременността.

Трябва да знаете, че повечето авиокомпаните не приемат на борда жени след 36 г.с и изискват рапорт от лекар за това.

Когато се качите на самолета прегледайте политиката за полети на авиокомпанията за бременни жени. Правилата относно бременните жени може да варират в зависимост от фирмата и дестинацията.

Изберете своето място. Изберете страната на пътеката за повече комфорт и широко разстояние между седалките.

Затегнете колана. По време на пътуването затегнете колана си под коремната кухина, над бедрата – това облекчава кръвообращението.

Ако е възможно, вървете от единия край на коридора до другия. Ако трябва да сте седнала, сгъвайте и разгъвайте скочната става – нежду глезена и ходилото, което подпомага изпомпването на кръвта и намалява вероятността от образуване на отоци и тромби. Вашият лекар може да препоръча да носите компресионни чорапи през целия полет.

Консумирайте много течности! Ниската влажност може да причини загуба на течност.

Пътуване с кораб по време на бременност

Фериботите и круизните кораби са също толкова безопасни за бременни жени, колкото всеки друг круиз. Повечето кораби предоставят и медицински услуги. Уверете се, че на кораба има 24-часово обслужване от лекар или медицинска сестра.

Също така проверете дали има здравни заведения, които предоставят съвременни медицински услуги на спирките на кораба, в случай на спешност.

Имайте предвид, че круизът може да увеличи проблема с гаденето и повръщането. Ако се притеснявате от морска болест, вземете със себе си лекарства или лепенки против гадене. Те се прикрепват към китката и предотвратяват гадене чрез натиск върху батерията.

Пътуване с кола по време на бременност

Независимо дали сте бременна или не, не забравяйте, че поставянето на предпазен колан е най-важното нещо, когато пътувате. Най-важната причина за смърт на плода е излагането на бъдещата майка на удар. Коланът пристегнете така, че горната част да минава по диагонал през рамото и над корема, а долната– под корема.

Със зелено на фигурата е показано правилното поставяне на колана по време на пътуване.

Ако сте на дълъг път, правете редовни почивки, за да раздвижите тялото си.

Да си на път с часове е изтощително, дори и да не си бременна. Ако е възможно, останете в седнало положение повече от два часа и не пътувайте повече от шест часа на ден. Имайте това предвид, когато отивате на почивка.

По време на тътуването:

 • Носете широки дрехи и удобни обувки.
 • Правете чести почивки и почивки за тоалетна. Излезте от автомобила, протегнете се.
 • Носете здравословни закуски със себе си.
 • Вземете любимата си възглавница със себе си!
 • Ако сте в чужбина или на дълго пътуване, носете със себе си документите с информация за бременността!
 • Вземете мерки за сигурност!
 • Насладете се на вашето пътуване!

Как да изберем банския за бременни?

Както винаги, когато избирате бански костюм, първо трябва да имате предвид здравето на вашето бебе и комфорта на вашето тяло. Много е важно избраният от вас бански да не ви стяга. Поради тази причина ви препоръчваме да гледате бикини за бременни или модели танкини за бременни вместо бански, който ще прикрие корема ви на почивка.

Танкинито е чудесен избор – съчетава добра визия и удобство едновременно.

Продуктите от две части с банели и опора в горната част, ако е възможно, и с къси панталони или пола отдолу ви правят по-удобни. Освен това се уверете, че всички избрани от Вас продукти са антибактериални.

След къпане в басейн или море, съветът е да се избере морето и след влизане във водата, банският костюм да бъде сменен. Влагата провокира бурното развитие на бактериите и увеличава вероятността от инфекции.

Съвети за почивка на море по време на бременност:

 • Не забравяйте, че излагането на слънце в малки количества е полезно, в големи – провокира рак и ускорява стареенето на кожата.
 • Избягвайте излагането на слънце от 10:00 до 16:00 ч. Ако наистина искате да правите слънчевите бани, най-добре е сутрин или вечер.
 • Не лягайте на пясъка, тъй като съдържа вредни бактерии, които могат да причинят възпаление във влагалището (отпуснете се на шезлонг).
 • Защитете корема и гърдите си от слънцето. Изберете широки бански костюми, туники с дълги ръкави и шапки с широки периферии.
 • Плувайте само на онези плажове, където е позволено.
 • Не плувайте в затворени водоеми, за да избегнете заразяване с инфекциозно заболяване.
 • Плуването е полезно за бременни жени, тъй като намалява подуването и болките в гърба.
Слънцезащитните кремове, особено теси със SPF 30 или SPF 50 са много полезни.
 • Не забравяйте да използвате слънцезащитни кремове, които трябва да се прилагат 15 минути преди излизане навън и да се подновяват след всяка баня. Нанесете крем върху всички открити участъци на тялото. Слънчевият крем не отменя използването на плътни дрехи с дълги ръкави, шапки с широка периферия и висококачествени слънчеви очила.
 • Престоят на плажа при температура над +30 °C не се препоръчва!
 • По време на бременността е по-добре да изоставите дългите екскурзии, туризъм, гмуркане, изкачване на планини и екзотична храна.
 • В горещо време яжте повече зеленчуци и плодове, особено тези, които съдържат антиоксиданти: моркови, ябълки, домати.
 • Отделно си струва да споменем опасностите от получаване на тен по време на бременност в солариум. Този метод се счита дори за по-опасен от естествените ефекти на слънцето. Солариумът може да причини усложнения, пигментация и рак на кожата. 

Leave a Reply