Стрии и бременност

Бременност и раждане здрави и красиви

Стриите по тялото, които се образуват по време на бременността, не са дерматологично заболяване, но са сереизен козметичен дефект, чието лечение е трудно, а пълното излекуване – почти невъзможно.

Стриите се срещат при 90% от бременните, но не са непредотватими.

Стриите не са вредни, нито болезнени, с времето избледняват и добиват седефено-белезникав цвят, но не изчезват напълно. Често появата им е съпроводена със сърбеж.

Те са характерни за бременните жени, но срещат и при някои заболявания като болест на Кушин, Синдром на поликистозния яйчник, затлъстяване, продължителна употреба на кортизолови кремове и др.

Причината

Сриите се появяват тогава, когато разтягането на кожата е толкова бързо, че тя не „смогва“ да образува колаген. Най-честата причина е бързото покачване на килограми.  Генетична предиспозиция и хормоналните промени също са от значение.

По време на бременност рискът от стрии се увеличава, тъй като се секретират някои хормони (кортизол и естроген), които намаляват ефективността на фибробластните клетки, които произвеждат еластин и колаген – задължителни за поддържането на еластичността и здравината на кожата.

Местата, които най-податливи на стрии, са корема, ханша, бедрата, горната част на ръцете и гърдите.

Честотата

Срещат се в една или друга степен в 90% от бременните жени, а появата им започва през втория триместър.

Как изглеждат

Така изглеждат новообразуваните стрии по корема.

Първо се появява като розово-лилави линии – това са „пресни“ – новообразувани стрии. Понякога образуването е съпроводено със сърбеж. С течение на времето те избледняват и стават седефено-бели.

Какво да направи, за да се предпазим?

Тъй като основната причнина за възникването на стриите е бързото преразтягане на кожата, основното да се внимава с храненето. След 20 г.с. бременната жена не бива да наддава с повече от 1 до 1,5 кг на месец. Не става въпрос за гладуване и диета! Става въпрос за рационално и балансирано хранене!

Да си помогнем

  • Контролирайте теглото си! Тъй като внезапното интензивно разтягане на кожата на корема създава рисков фактор за пукнатини.
  • Пийте достатъчно вода! Структурата на кожата е по-добра при тези, които пият много вода. Това прави кожата издръжлива.
  • Поддържайте кожата си влажна! Можете да използвате кремове против стрии от началото на бременността. Кремовете помагат за предотвратяване на образувания, тъй като придават еластичност на кожата. Въпреки това, ако такива кремове не са налични, можете да използвате масла, съдържащи витамини и минерали, и лосиони като бадемово, шеа и какаово масло.
  • Масажирайте кожата си! Леките масажи с овлажнители и лосиони засилват кръвообращението в кожата и предотвратяват образуването на пукнатини.

Маслата, които могат да са от полза са – арганово, бадемово, масло от шипки, от авокадо, ший, жожоба, гроздови семки, кокосово масло, какаово масло и други. Всички те: 

Употребата на подходящи маска и кремове трябва да започне още през бременността и да продължи и след раждането.
  • омекотяват, повишават тонуса и еластичността на кожата; 
  • намаляват сърбежа вследствие на разтягането на кожата;
  • стимулират кератиноцитите и производството на колаген;
  • предотвратяват появата на нови стрии и намаляват видимостта на вече появилите се.

Прилагайте ги 1-2 пъти седмично. За профилактика от стрии препоръчително е бременните да мажат не само областта на корема, но и цялото тяло.

Има разработени и различни кремове, които се прилагат два пъти дневно по време на бременноста и след раждането.

Лечение на стриите

Пълното излекуване на вече образуваните стрии е трудно, за да не кажем невъзможно. Стриите не могат да се лекуват по време на бременност. През бременността се работи а предотвратяването им и намаляване на вече образуваните. Лечението с по-радикални методи дават резултат, ако започнат в ранния период след раждането.

Подобрение може да се постигне с лазерна терапия с фракционен въглероден диоксид. Повече резултати могат да се получат, когато ефективността на лазера се прилага в ранния следродилен период.

Друг метод, който се счита за толкова ефективен, колкото метода на фракционния лазер и често се използва през последните години, е радиочестотното приложение. При този метод радиочестотните вълни се подават към зоната, където се вижда образуването на пукнатини през иглите на радиочестотното устройство. Както при фракционното лазерно приложение, целта на този метод на лечение е да стимулира тъканите, съдържащи колаген, и да регенерира тези тъкани. Броят на сесиите, които приложението ще отнеме, може да варира в зависимост от дълбочината и интензивността на крака.

Дерматерапия – резултат на стотици микроразмерни игли на устройството дермаролер, използвано при дерматерапевтично лечение, се образуват множество канали върху кожата в резултат на преминаване през пукнатините. За да бъде ефективен този метод на лечение, върху кожата се прилагат екстракти от стволови клетки. По този начин се обновява колагеновата тъкан и до голяма степен се елиминират пукнатините.

Богата на тромбоцити плазма (PRP) – при този метод, който се използва и при други кожни проблеми, освен лечението на пукнатини, първо се взема кръв от лицето. След това тази кръвна проба се отделя и се инжектира в областта, където е пукнатината. При приложението на PRP, поддържано от фракционния лазерен метод, клетъчната регенерация се постига по-бързо.

Лекарства и кремове, съдържащи витамин С, гликолова киселина и третиноин, се използват за подпомагане на лечението на стрии. Лекарствата и кремовете, използвани като поддържащ метод, често осигуряват по-ефективни резултати, когато се използват с други методи на лечение.

Д-р П. Панайотова, акушер-гинеколог.

Leave a Reply